Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 19. 17:09 Adat

Soha nem volt még ennyi gáztartaléka Európának január közepén

Bár az elmúlt napokban gyorsult az európai gáztartalékok apadásának üteme, az uniós tárolók telítettsége még így is meghaladja a 80 százalékot. Ez egyáltalán nem általános a fűtési szezon közepén, tavaly ilyenkor például az 50 százalékot sem érte el a mutató. Eddig egyszer fordult elő, hogy a mostanihoz hasonlóan sok földgáza volt január közepén az EU-s országoknak, ám akkor sokkal gyorsabban fogyott a készlet.

Karácsonyi tartalékolás

A hivatalos adatok szerint január 17-én közel 85 milliárd köbméter földgáz volt az európai tárolókban. Az évnek ezen a napján a korábbi rekord 83,6 milliárd köbméter volt 2020-ban, azon a télen, amely előtt a kedvező piaci helyzetet kihasználva a kereskedők dugig töltötték az uniós tárolókat. Az az év azonban abszolút rendhagyó volt. Ahogy a lenti ábrán is látszik, ilyenkor sokkal kevesebb szokott lenni a tartalék. Az előző tíz év átlaga 60 milliárd köbméter volt, azaz a jelenleginél 25 milliárddal kevesebb. Ez két és fél évnyi magyar gázfogyasztásnak felel meg.

A rekordszint elérésében komoly szerepe van, hogy ezúttal a szokottnál jóval tovább töltötték az európai tárolókat. Míg normál években október közepén, esetleg végén kezdenek apadni a készletek, 2022-ben november közepén indult csak meg a kitárolás. Ennek eredményeként már a télnek is minden idők második legmagasabb tartalékával vágtunk neki, csak 2019-ben volt több gáz a tárolókban. Akkor azonban majdnem 2 milliárd köbméterrel, ráadásul az első hetekben a különbség inkább nőtt: karácsonykor már 7 milliárddal voltunk a 2019-es szint alatt.

Tavaly az ünnepek környékén azonban hirtelen megállt a készletszint csökkenése, sőt majdnem két héten keresztül nőtt a töltöttség. Ha a téli készletnövekedés nem is teljesen példátlan, ilyen hosszú időtávon és ekkora mennyiségben viszont már az. Ráadásul amikor január első napjaiban ismét csökkenni kezdett a telítettség, akkor is jóval lassabb ütemben az ilyenkor megszokottnál.

Ennek lett az az eredménye, hogy az előző egy hónapban 8 milliárd köbméterrel kevesebb gázt vettek ki az EU-s tárolókból, mint 2019-2020 telének ugyanebben az időszakában, és így mostanra az akkori szint fölé került a töltöttség. Mindezt úgy, hogy eközben a behozatal is kifejezetten alacsony szinten volt, azaz a tartalékok lassú felhasználását elsősorban a fogyasztás jelentős visszaesése okozta.

Nem elsősorban az időjárás

A fogyasztáscsökkenés magyarázata részben az enyhe időjárás, ám egészen biztos nem csak ez. Amióta november közepén Európa elkezdte égetni gáztartalékait, mindössze 15,7 milliárdnyi gázt szedtek ki a tárolókból. Ennél kevesebb soha nem fogyott ebben az időszakban, az átlagos készletcsökkenés pedig bő 10 milliárddal volt magasabb az elmúlt 10 évben.

A hőmérsékletben pedig – legalábbis Magyarországon – ekkora eltérés azért nem volt. Itthon az előző bő két hónap átlaghőmérséklete ugyan magasabb volt, mint az előző 10 esztendőben bármikor, de az átlagnál csak 1,4 fokkal. Ráadásul ez kizárólag az eddig kifejezetten enyhe januárnak köszönhető: a december például az előző öt évben is kétszer melegebb volt, mint 2022-ben.

A gázpiacon persze továbbra is sok a kérdőjel, ezek a tendenciák azonban bizakodásra adnak okot. Legutóbb, amikor január közepén hasonlóan sok gáztartaléka volt az EU-nak, akkor a kitárolási időszak végére is jóval 50 százalék felett maradt a tárolók telítettsége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKarácsony óta nőnek az európai gáztartalékok, a magyar tovább csökkenTöbb mint szokatlan a tárolók töltődése a tél közepe felé, de több ok együttes hatására ez most összejött, ha egyben vizsgáljuk az uniós kapacitást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Adat földgáz gáz gázfogyasztás gáztároló Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.