Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 16. 13:40 Pénz

Beszakadt a magyar gázimport, elkezdtük használni a tartalékokat

A háború kezdete óta egyszer sem fordult elő, hogy annyira kevés gáz érkezett volna Magyarországra, mint kedden. Az import bezuhanásának legfőbb oka az osztrák-magyar gázvezeték karbantartása, de a déli útvonalon is kifejezetten kevés gáz fut be, azaz Oroszországból sem kapunk annyit, mint korábban. Emiatt április közepe óta most csökkent először érezhetően a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége.

Leállt az egyik legfontosabb útvonal

Hétfő hajnal óta egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken. Ez az egyik legfontosabb beszállítási útvonalunk, normál esetben a behozatal nagyjából harmada innen fut be. A leállásnak technikai okai vannak: a magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. tájékoztatása szerint   

az osztrák szállítási rendszerüzemeltető a földgázszállító rendszerén karbantartást végez.

Azaz a szállítások beszüntetése tervezett, ám így jelentős hatása volt a magyar importra. Kedden alig több, mint 15 millió köbméter gáz érkezett Magyarországra. Ez rendkívül kevés, jellemzően ennek alsó hangon a duplája fut be naponta. Az idén mindössze két napon fordult elő, hogy hasonlóan kevés gáz érkezett: az Oroszországból a Fekete-tenger alatt hazánk irányába is gázt szállító Török Áramlat egyhetes nyári karbantartása idején. Ám kicsivel még akkor is nagyobb mennyiség jött, pedig a déli útvonal szerepe az elmúlt időszakban még a HAG-nál is nagyobb.

A mostani nagyobb visszaesés oka épp az, hogy az osztrák vezeték kiesésével párhuzamosan a déli irányú orosz import is csökkent. Bár hetek óta először voltak szállítások Ukrajna felől, és a romániai import is emelkedett, ezek azonban nem képesek kompenzálni a másik két vezetéken kieső mennyiséget.

Először csökkent a tartalék

A mostani visszaesés hosszabb időtávot nézve is kifejezetten jelentősnek számít. Tavaly év végén, amikor a gázárak a legmeredekebben futottak fel, rendszeresen előfordult, hogy nem érte el a 15 millió köbmétert a napi behozatal, de a napok többségében akkor is efölött voltunk. Korábban pedig csak elvétve láthattunk példát az import ilyen mértékű visszaesésére.

A csökkenő behozatal, és az egyre hűvösebb időjárás fényében nem meglepő, hogy a tartalékokhoz is hozzá kellett nyúlni. Az elérhető adatok szerint április közepe óta kedden csökkent először a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége. Ez egyébként nem magyar sajátosság: uniós szinten is kedd volt az első olyan nap, amikor több gázt vettek ki a tárolókból, mint amennyit betöltöttek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz földgáz gázimport gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.