Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 16. 13:40 Pénz

Beszakadt a magyar gázimport, elkezdtük használni a tartalékokat

A háború kezdete óta egyszer sem fordult elő, hogy annyira kevés gáz érkezett volna Magyarországra, mint kedden. Az import bezuhanásának legfőbb oka az osztrák-magyar gázvezeték karbantartása, de a déli útvonalon is kifejezetten kevés gáz fut be, azaz Oroszországból sem kapunk annyit, mint korábban. Emiatt április közepe óta most csökkent először érezhetően a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége.

Leállt az egyik legfontosabb útvonal

Hétfő hajnal óta egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken. Ez az egyik legfontosabb beszállítási útvonalunk, normál esetben a behozatal nagyjából harmada innen fut be. A leállásnak technikai okai vannak: a magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. tájékoztatása szerint   

az osztrák szállítási rendszerüzemeltető a földgázszállító rendszerén karbantartást végez.

Azaz a szállítások beszüntetése tervezett, ám így jelentős hatása volt a magyar importra. Kedden alig több, mint 15 millió köbméter gáz érkezett Magyarországra. Ez rendkívül kevés, jellemzően ennek alsó hangon a duplája fut be naponta. Az idén mindössze két napon fordult elő, hogy hasonlóan kevés gáz érkezett: az Oroszországból a Fekete-tenger alatt hazánk irányába is gázt szállító Török Áramlat egyhetes nyári karbantartása idején. Ám kicsivel még akkor is nagyobb mennyiség jött, pedig a déli útvonal szerepe az elmúlt időszakban még a HAG-nál is nagyobb.

A mostani nagyobb visszaesés oka épp az, hogy az osztrák vezeték kiesésével párhuzamosan a déli irányú orosz import is csökkent. Bár hetek óta először voltak szállítások Ukrajna felől, és a romániai import is emelkedett, ezek azonban nem képesek kompenzálni a másik két vezetéken kieső mennyiséget.

Először csökkent a tartalék

A mostani visszaesés hosszabb időtávot nézve is kifejezetten jelentősnek számít. Tavaly év végén, amikor a gázárak a legmeredekebben futottak fel, rendszeresen előfordult, hogy nem érte el a 15 millió köbmétert a napi behozatal, de a napok többségében akkor is efölött voltunk. Korábban pedig csak elvétve láthattunk példát az import ilyen mértékű visszaesésére.

A csökkenő behozatal, és az egyre hűvösebb időjárás fényében nem meglepő, hogy a tartalékokhoz is hozzá kellett nyúlni. Az elérhető adatok szerint április közepe óta kedden csökkent először a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége. Ez egyébként nem magyar sajátosság: uniós szinten is kedd volt az első olyan nap, amikor több gázt vettek ki a tárolókból, mint amennyit betöltöttek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz földgáz gázimport gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Fontos

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.