Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 4. 08:05 Adat

A nagy emelés után már öt EU-tagállamban is kisebb a minimálbér a magyarnál

A 2021-es visszafogottabb emelések után 2022-ben az Európai Unió legtöbb tagállamában jelentősebben nőttek a minimálbérek. 

A csaknem 20 százalékos magyarországi emelés volt a legnagyobb az egész EU-ban, ami viszont bruttóban és vásárlóerő-egységen mérve még mindig csak a bolgár, lett, szlovák, észt és cseh törvényileg kötelező legkisebb fizetéseket haladja meg – derül ki a Eurofound és a Eurostat gyűjtéseiből.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, tavaly a világjárvány miatt kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a legtöbb ország óvatos minimálbér-emelésekkel érte be, 2022-ben viszont bátrabban merték emelni a legalacsonyabb béreket. Az EU egészében az átlagos minimálbér-növekedés a 2021-es 4 százalék után 2022-ben 6 százalék körül alakulhat a Eurofound gyűjtése alapján, bár még nem minden országban zárultak le a tárgyalások.

 

Az állami szinten meghatározott minimálbérrel rendelkező 21 uniós tagállam három fő csoportba osztható a minimálbér euróban mért nagysága alapján:

  • 2022 januárjában 13, az EU keleti és déli részén fekvő tagállamban volt havi 1000 euró alatti minimálbér. Ebbe a csoportba tartozik a bérszint növekvő sorrendjében Bulgária, Lettország, Románia, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Görögország, Málta és Portugália.
  • Szlovéniában (1074 euró) és Spanyolországban (1126 euró) a minimálbér alig haladta meg a havi 1000 eurót.
  • Míg a fennmaradó hat tagállamban a minimálbér havi 1 500 euró felett volt. Ebbe a csoportba tartozik Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Írországban és Luxemburg.

A minimálbért keresők vásárlóerejéről jobban árulkodik viszont a vásárlóerő-egységen számított minimálbér szintje, amit nem torzít a helyi pénz euróhoz képest számított árfolyama. Bár a vásárlóerőről ténylegesen a nettó fizetések mutatnának pontos képet, az Eurostat vásárlőerő-egységen csak a bruttó béreket tartja számon. Mindenesetre ez alapján a következőképpen néz ki az uniós rangsor:

Az ábra alapján látszik, hogy a 200 ezres minimálbér is a legalacsonyabbak között maradt az EU-ban, a régióban viszont tavalyhoz képest már lehagyja a cseh szintet (de mivel annak adóterhelése kisebb, nettóban már nem biztos, hogy volt előzés). Abban vásárlóegységben mérve nem történt változás, hogy a román és a lengyel minimálbér bruttóban jóval magasabb, mint a magyar (ráadásul a lengyel nettója is nagyobb az alacsonyabb adóterhelés miatt, Romániában kicsivel nagyobb a minimálbér adóterhelése, mint a magyaré), és abban sem, hogy a szlovák alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedikÚgy tűnik, hogy jövőre a magyar minimálbér bruttója alig fogja meghaladni a lengyel nettó értékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek EU minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.