Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 16:38 Adat

Már Matolcsy György is az uniós élmezőnybe várja a jövő évi magyar inflációt

A jegybank jövő évre vonatkozó magasabb inflációs előrejelzését árulhatta el szerdán a Parlamentben Matolcsy György jegybankelnök, aki arról beszélt, hogy idén és jövőre is öt százalék körül alakulhat az infláció. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre újra az uniós élmezőnyben végezhet Magyarország, ha ennek a mutatónak a nagysága alapján rangsoroljuk a tagállamokat.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbb szeptemberben adta ki a negyedéves Inflációs jelentését, amelyben 3,4-3,8 százalékos sávban mozgó inflációt jelzett elő 2022-re. Novemberben aztán már azt kommunikálta a jegybank, hogy felfele módosíthatja ezt az előrejelzést, de akkor konkrét szám nem hangzott el. A Matolcsy által emlegetett jóval magasabb, 4,7-5,1 százalékos sáv jó eséllyel már az új hivatalos jegybanki előrejelzés, ami a december közepén megjelenő Inflációs jelentésben fog szerepelni.

Ez a jegybanki előrejelzés még az Európai Bizottság 2022-re vonatkozó, novemberben közzétett 4,8 százalékos előrejelzését is meghaladja. Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, az Európai Bizottság előrejelzése alapján jövőre az idei harmadik legmagasabb helyett már második helyre léphet a magyar infláció nagysága az uniós gazdaságok között.

Nemzetközi szervezetektől egyébként jött az MNB és a Európai Bizottság előrejelzésénél kisebb és nagyobb jóslat is, bár nyilván az időzítésnek is fontos szerepe volt abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap októberben még csak 3,6 százalékos inflációt jelzett előre 2022-re, az OECD decemberben viszont már 5-öt. A hazai gazdaságkutatók közül a GKI szeptemberben 4, a Századvég Gazdaságkutató októberben 3,8 százalékos inflációra számított 2022-ben, a Kopint-Tárki oldalán pedig 4,8 százalékos inflációs előrejelzés érhető el a cikk írásakor.

Ahogy arról korábban a GDP előrejelzésével kapcsolatos részletesebb cikkünkben írtunk, a magyar jegybank előrejelzései általában viszonylag pontosnak számítanak. Általánosabban a hazai előrejelzők többnyire jobban találják el a makrogazdasági folyamatokat, mint a nemzetközi szervezetek. Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy békeidőben mindenki ügyesebben jósol, mint gazdasági válságok, visszaesések előtt, amelyeket rendre nem szoktak előre látni. A mostani helyzet előrejelzési szempontból bizonyos értelemben a kettő keveréke, hiszen a világgazdaság már túl van a járvány nehezén, csakhogy az újabb variánsok és a koronavírus – adott esetben előre nem látott szintű – terjedése miatt sok az előre nehezen látható kockázat a gazdasági történésekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Adat előrejelzés infláció makrogazdaság matolcsy györgy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.