Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 16:38 Adat

Már Matolcsy György is az uniós élmezőnybe várja a jövő évi magyar inflációt

A jegybank jövő évre vonatkozó magasabb inflációs előrejelzését árulhatta el szerdán a Parlamentben Matolcsy György jegybankelnök, aki arról beszélt, hogy idén és jövőre is öt százalék körül alakulhat az infláció. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre újra az uniós élmezőnyben végezhet Magyarország, ha ennek a mutatónak a nagysága alapján rangsoroljuk a tagállamokat.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbb szeptemberben adta ki a negyedéves Inflációs jelentését, amelyben 3,4-3,8 százalékos sávban mozgó inflációt jelzett elő 2022-re. Novemberben aztán már azt kommunikálta a jegybank, hogy felfele módosíthatja ezt az előrejelzést, de akkor konkrét szám nem hangzott el. A Matolcsy által emlegetett jóval magasabb, 4,7-5,1 százalékos sáv jó eséllyel már az új hivatalos jegybanki előrejelzés, ami a december közepén megjelenő Inflációs jelentésben fog szerepelni.

Ez a jegybanki előrejelzés még az Európai Bizottság 2022-re vonatkozó, novemberben közzétett 4,8 százalékos előrejelzését is meghaladja. Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, az Európai Bizottság előrejelzése alapján jövőre az idei harmadik legmagasabb helyett már második helyre léphet a magyar infláció nagysága az uniós gazdaságok között.

Nemzetközi szervezetektől egyébként jött az MNB és a Európai Bizottság előrejelzésénél kisebb és nagyobb jóslat is, bár nyilván az időzítésnek is fontos szerepe volt abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap októberben még csak 3,6 százalékos inflációt jelzett előre 2022-re, az OECD decemberben viszont már 5-öt. A hazai gazdaságkutatók közül a GKI szeptemberben 4, a Századvég Gazdaságkutató októberben 3,8 százalékos inflációra számított 2022-ben, a Kopint-Tárki oldalán pedig 4,8 százalékos inflációs előrejelzés érhető el a cikk írásakor.

Ahogy arról korábban a GDP előrejelzésével kapcsolatos részletesebb cikkünkben írtunk, a magyar jegybank előrejelzései általában viszonylag pontosnak számítanak. Általánosabban a hazai előrejelzők többnyire jobban találják el a makrogazdasági folyamatokat, mint a nemzetközi szervezetek. Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy békeidőben mindenki ügyesebben jósol, mint gazdasági válságok, visszaesések előtt, amelyeket rendre nem szoktak előre látni. A mostani helyzet előrejelzési szempontból bizonyos értelemben a kettő keveréke, hiszen a világgazdaság már túl van a járvány nehezén, csakhogy az újabb variánsok és a koronavírus – adott esetben előre nem látott szintű – terjedése miatt sok az előre nehezen látható kockázat a gazdasági történésekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés infláció makrogazdaság matolcsy györgy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.