Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 2. 16:38 Adat

Már Matolcsy György is az uniós élmezőnybe várja a jövő évi magyar inflációt

A jegybank jövő évre vonatkozó magasabb inflációs előrejelzését árulhatta el szerdán a Parlamentben Matolcsy György jegybankelnök, aki arról beszélt, hogy idén és jövőre is öt százalék körül alakulhat az infláció. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre újra az uniós élmezőnyben végezhet Magyarország, ha ennek a mutatónak a nagysága alapján rangsoroljuk a tagállamokat.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbb szeptemberben adta ki a negyedéves Inflációs jelentését, amelyben 3,4-3,8 százalékos sávban mozgó inflációt jelzett elő 2022-re. Novemberben aztán már azt kommunikálta a jegybank, hogy felfele módosíthatja ezt az előrejelzést, de akkor konkrét szám nem hangzott el. A Matolcsy által emlegetett jóval magasabb, 4,7-5,1 százalékos sáv jó eséllyel már az új hivatalos jegybanki előrejelzés, ami a december közepén megjelenő Inflációs jelentésben fog szerepelni.

Ez a jegybanki előrejelzés még az Európai Bizottság 2022-re vonatkozó, novemberben közzétett 4,8 százalékos előrejelzését is meghaladja. Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, az Európai Bizottság előrejelzése alapján jövőre az idei harmadik legmagasabb helyett már második helyre léphet a magyar infláció nagysága az uniós gazdaságok között.

Nemzetközi szervezetektől egyébként jött az MNB és a Európai Bizottság előrejelzésénél kisebb és nagyobb jóslat is, bár nyilván az időzítésnek is fontos szerepe volt abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap októberben még csak 3,6 százalékos inflációt jelzett előre 2022-re, az OECD decemberben viszont már 5-öt. A hazai gazdaságkutatók közül a GKI szeptemberben 4, a Századvég Gazdaságkutató októberben 3,8 százalékos inflációra számított 2022-ben, a Kopint-Tárki oldalán pedig 4,8 százalékos inflációs előrejelzés érhető el a cikk írásakor.

Ahogy arról korábban a GDP előrejelzésével kapcsolatos részletesebb cikkünkben írtunk, a magyar jegybank előrejelzései általában viszonylag pontosnak számítanak. Általánosabban a hazai előrejelzők többnyire jobban találják el a makrogazdasági folyamatokat, mint a nemzetközi szervezetek. Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy békeidőben mindenki ügyesebben jósol, mint gazdasági válságok, visszaesések előtt, amelyeket rendre nem szoktak előre látni. A mostani helyzet előrejelzési szempontból bizonyos értelemben a kettő keveréke, hiszen a világgazdaság már túl van a járvány nehezén, csakhogy az újabb variánsok és a koronavírus – adott esetben előre nem látott szintű – terjedése miatt sok az előre nehezen látható kockázat a gazdasági történésekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés infláció makrogazdaság matolcsy györgy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.