Hírlevél feliratkozás
Virovácz Péter
2020. július 14. 17:45 Adat

Megtévesztés a V-alakú helyreállás

(A szerző az ING szenior közgazdásza. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Ahogy megyünk előre a nyárban, úgy egyre több és több bizonyítékunk van arra, hogy a Covid-válság mélypontját – valamikor áprilisban – magunk mögött hagytuk. A tőkepiacok, a háztartások, a vállalatok már alig várják, hogy túllendüljünk a recesszión. Ez természetes, ugyanakkor az alaptalan vagy túlzott optimizmus ugyanolyan káros tud lenni. A mostani hetekben beérkező friss adatokat nézve néha tényleg azt gondolhatnánk, hogy a recesszió V-alakú lesz, és a helyreállás gyorsan megtörténik majd. Ugyanakkor mindenkit óvatosságra intenék.

Nézzük hát sorban a legutóbbi adatokat, és kezdjük az euróövezetre vonatkozó kompozit beszerzésimenedzser-indexszel. A BMI az áprilisi 13,6-os mélypontról májusban 31,9-re, júniusban 48,5-re emelkedett. Gyakorlatilag majdnem ugyanott vagyunk, ahol a visszaesés előtt. Kecsegtetően V-alakú, de azt érdemes észben tartani, hogy a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása bizony jelentős érzelmi hatást válthatott ki a válaszadókból, ami így befolyásolhatta ezt a szubjektív mutatót. Ha csak a BMI-t néznénk, azt is mondhatnánk, két hónap alatt vissza is tértünk a válság előtti időszakhoz.

De nézzük csak meg a májusi euróövezeti ipari adatot, ami 12,4 százalékos havi alapú növekedést mutatott. Első ránézésre ez is jól hangzik, de közben lassabb a kilábalás, mint azt a piac remélte. Ráadásul az előző év azonos időszakához képest még mindig közel 21 százalékkal alacsonyabb az ipari termelés szintje. Persze lehetne mutogatni a májusi kiskereskedelmi teljesítményt is, ami várakozás feletti, közel 18 százalékos megugrást mutatott, és éves szinten csak 5,1 százalékos az elmaradás. Ezzel kapcsolatban azért érdemes tisztázni, hogy számos ország gyorsan beavatkozott a munkaerőpiacon a különféle csökkentett munkavégzést segítő programokkal, így a rövid távon jelentkező jövedelem-sokk jóval kisebb mértékű volt. Ezek a programok azonban csak átmeneti segítséget biztosítanak.

Az ipar esetében a helyreállást csak a rendelésállományok felfutása tudná érdemben támogatni. A legutóbbi rendelésállománnyal kapcsolatos adatok ugyanakkor meglehetősen gyengék voltak. Csak egy példa az áprilisi új megrendelések alakulásáról az iparban: 35 százalékos csökkenés éves összevetésben. Emellett pedig most már négy egymást követő hónapban csökkent a foglalkoztatás az euróövezetben. Vagyis hosszabb távon a globális ipari kereslet tartósan alacsonyabban alakulhat.

Készletet halmoznak

Ha Európa helyett Magyarországgal foglalkozunk, itt is pontosan ugyanezzel a helyzettel szembesülünk. A kiskereskedelem és az ipari teljesítmény újból élénkül. A kiskereskedelmi forgalom csupán 3,1 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti szinttől, de az iparban a lemaradás még mindig közel 28 százalékos. A májusi ipari rendelésállományra vonatkozó adatok szintén nem a gyors kilábalásra utalnak. Az új rendelések volumene 38 százalékkal kisebb a 2019. májusinál. A teljes rendelésállomány pedig 8,5 százalékkal múlja alul az egy évvel ezelőtti szintet.

A hazai autógyártók már most bejelentették, hogy a kiesett termelési idő ellenére nyáron ugyanúgy leállnak vagy jelentősen csökkentett üzemmódba kapcsolnak a gyártósorok. Nincsen kereslet, a gyárak pedig készletre termelnek. A készletre termelés most meglöki a GDP-t, de nem lehet a végtelenségig készletet felhalmozni. A termelési láncok gyors megszakadásánál is láttuk, hogy bizony a végletekig optimalizált gyártási láncban nagyon kevés a puffer és a készletezési kapacitás. Márpedig amíg a rendelésállomány nem mutatja a visszarendeződés jelét, addig aligha lehet elhinni a gyors, de leginkább tartós kilábalás elméletét.

„Ne higgy a számoknak!”

De térjünk most vissza a nemzetközi színtérre és a „puha”, vagyis felmérésen alapuló indikátorokra. A piac által nyomon követett és nagy becsben tartott Ifo és ZEW indikátorok is a fentiekhez hasonló történetet tárnak elénk. A német Ifo bizalmi index esetében egy 96 pontos kezdésről jött a 74,3 pontos történelmi mélypont, majd júniusra máris 86,2 pontnál járunk. Ismét V-alaknak tűnik, de a júniusi dinamikus növekedést nagyrészt az indikátor várakozásokra vonatkozó összetevőjének felpattanása okozta, miközben a jelenlegi körülmény mutatója csak csekély javulást jelzett, és jóval a „normális” szint alatt maradt.

A német ZEW index a 25 körüli értékéről -50 környékére zuhant, majd három hónapnyi folyamatos javulás után 63 feletti értékről visszafordult júliusban. Ez a mutató kevésbé mozog együtt a GDP-vel, sokkal inkább a gazdasági momentum fordulását jelzi. Ha ez most is így van, akkor a kezdeti V-alakú felpattanást egy lassú lecsúszás követheti, méghozzá igen szorosan.

A CEPR által készített EuroCOIN indikátor, amelyet az euróövezetre vonatkozó havi gazdaságmutató és a GDP proxyjaként használják, júniusban is folytatta a zuhanást. Vagyis igen, a június-júliusban publikált rendkívül kedvező adatok és pozitív rekordok jól néznek ki, de úgy tűnik, egyáltalán nem egy tartós folyamat kezdetét mutathatják. Ahogyan egykor, még 2009-ben egy főnököm, az elemzési osztály vezetője megjegyezte a tomboló válság kapcsán: „ne higgy a számoknak, azok csak megtévesztenek”.

Aligha V-alakú

Mindeközben a járvány még mindig nincs igazán kontroll alatt, az egész világon folyamatosan növekszik az új fertőzések száma. Európa jobban teljesít, mint az Egyesült Államok, de a nyári szünet és az utazások sokasodása tovább gyorsíthatja a terjedést. Kétségtelen, hogy a hatóságok most már felkészültebbek, gyorsabban reagálnak és persze célzottabb intézkedéseket foganatosítanak. Habár egy teljes gazdasági bezárkózás forgatókönyve ma már nem lehet opció, a friss kaliforniai példán is látjuk, hogy bármikor visszatérhetnek a részleges korlátozások. Szóval mindaddig, amíg nincs hatékony oltás vagy akár csak kezelés, addig nehéz lesz visszatérni a megszokott kerékvágásba.

Persze a példa nélküli mértékű globális monetáris és fiskális lazítás ösztönzőként hathat és védőhálóként szolgálhat, de egyik sem csodaszer és korlátai is vannak. Figyelembe véve tehát a munkaerőpiac és a rendelésállományok hosszabb távú negatív hatásait és a rövidtávú euforikus újranyitást, egy nagyon erős harmadik negyedév után a gazdasági teljesítmény ismét alacsonyabb fokozatba kapcsolhat, a visszatérés lendülete kifullad. Az idei 8,0 százalékos euróövezeti visszaesést 2021-ben egy 4,5 százalékos növekedés követheti. Az ING előrejelzése szerint így 2023 végéig kell várnunk, amíg a gazdaság visszatér a koronavírust megelőző állapotba. Magyarország esetében 5 százalék körüli recesszióval számolhatunk idén, jövőre 4 százalék alatt maradhat a kilábalás üteme, és valamikor 2022 végén érheti utol a magyar gazdaság a korábbi önmagát. Persze mindezek egy második hullám nélkül értendőek. Ezt azért aligha hívhatjuk V-alakú helyreállásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index foglalkoztatás ipari termelés járvány koronavírus válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.