Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 20. 18:33 Adat

A fiatalok már nem olyan elnézőek a korrupcióval, mint a magyar társadalom többi része

Bár a magyarokra nézve megdöbbentő következtetéseket vonhatunk le az Eurobarométer nemrég nyilvánosságra került eredményeiből – a hazai válaszadók bizonyultak a legelfogadóbbnak a korrupció iránt az unióban –, tévedés azt gondolni, hogy a társadalom minden csoportjában egyöntetűen alacsony az efféle cselekmények felett szemet hunyó állampolgárok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok már el sem tudják képzelni, hogy lehet nem korrupt országban élniAz egész Európai Unióban a magyarok a leginkább megengedőek a korrupcióval szemben, és megítélésük szerint az utóbbi három évben romlott is a helyzet az országban.

Jelentős különbség mutatkozik például a 24 év alattiak és az idősebbek vélekedései között: a legfiatalabb korosztály a többihez képest sokkal kevésbé elnéző a korrupciós esetekkel kapcsolatban.

 

Ennek tudatában kevés meglepetésre adhat okot, hogy a különböző státuszban lévő csoportok közül a diákok tartják a legnagyobb arányban elfogadhatatlannak a korrupciót. Érdemes mellettük a munkanélkülieket*Igaz, a megkérdezett munkanélküliek száma épphogy elemezhető, mindössze 35 fő. A teljes magyarországi minta 1026 fő megkérdezésén alapult. is megemlíteni, akik szintén kevéssé bizonyulnak elnézőnek ezekkel az esetekkel szemben a társadalom többi részéhez képest.

 

A különböző típusú településeken élők hozzáállásában is markáns eltérések mutatkoznak. A korrupciót Magyarországon leginkább a falvak lakói vetik meg, a legelfogadóbbak pedig a kisebb városokban élők.

 

A bal- és jobboldali polgárok között húzódó politikai skála mentén is látható töréspont, a jobboldali gondolkodásúak körében tapasztaltak magasabb toleranciát a korrupcióval kapcsolatban a kérdezőbiztosok.

 

Érdekesség – bár a résztvevők esetében nem meglepő -, hogy a korrupcióban való érintettség is növeli a jelenség elfogadásának valószínűségét. Akik voltak részesei vagy szemtanúi ilyen eseteknek, jelentősen kisebb arányban ítélik el a korrupt cselekményeket.

 

 

Végül pedig érdemes az alábbi térkép alapján egy pillantást vetni az országon belüli regionális különbségekre is, mert e tekintetben is éles eltérések láthatók: leginkább a nyugat-magyarországi lakosok ellenzik a korrupciót, míg a középső és az északi, északkeleti országrészekben élők jóval elfogadóbbak.

 

 

A fentebbi ábrákat nézve megfigyelhető, hogy a korrupciót elfogadhatatlannak tartók aránya az uniós tagállamokban mért átlagot még a jelenséget leginkább elutasító magyarországi csoportokban sem érte el. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a fenti ábrákon csupán összefüggések mutatkoznak a korrupció megítélése és a megkérdezettek bizonyos tulajdonságai között. Az Eurobarométer jelenleg elérhető adatai*Az elemi adatok nem érhetők el, csak táblázatos összesítéseket közöl a felmérés eredményeiről az Európai Unió Open Data Portálja. mélyebb elemzésre egyelőre nem adnak lehetőséget, a pontos oksági kapcsolatok és hatásmechanizmusok így még nem tárhatók fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az országMagyarországon ma már nem a feketemunka, a számla nélküli vásárlások vagy a forgalmiba dugott ötezresek miatt tartják nagy problémának a korrupciót, hanem azért, mert maga az állam van nyakig benne a csalásokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sikeresebb cégek kevésbé panaszkodnak a korrupció vagy az állam miattAz átlagos cégek viszont harapófogóba kerültek, derült ki a Corvinus kutatóközpontjának versenyképességi felméréséből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA piaci versenyt is porig rombolja a korrupcióAhogy egyre korruptabbá váltak a közbeszerzések, úgy vált egyre koncentráltabbá a piac. Ez az egész ország növekedését rombolja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurobarometer felmérés korrupció közvélemény-kutatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.