Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 26. 18:36 Vállalat

A sikeresebb cégek kevésbé panaszkodnak a korrupció vagy az állam miatt

Élünk, éldegélünk, de nem készülünk nagy kitörésre. (…) Ez az alacsony dinamikával működő vállalati magatartás, más szóval punnyadt gazdasági helyzet nem vetít előre sok jót

– foglalta össze Chikán Attila a Corvinus egyetemen működő Versenyképesség Kutató Központ legújabb elemzését. A felmérésből kiderül, hogy a magyarországi vállalatok ugyan alapvetően elégedettek a mostani gazdasági helyzettel, de nagyon óvatosak. Ez abból is látszik, hogy nem bíznak annyira a saját piaci helyzetük várható alakulásában, hogy új hiteleket vegyenek fel, amiből finanszírozni tudnák a további terjeszkedésükhöz szükséges beruházásaikat.

A felmérés egyik érdekes eredménye az volt, hogy a sikeresebb vállalatok kevésbé panaszkodtak a korrupció és a feketegazdaság miatt, sőt, a korrupciós helyzetet általánosságban inkább előnyösnek, mint hátrányosnak ítélték meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy maga a korrupció vagy a feketegazdaság segítette volna a cégeiket, feltehetően inkább a korrupciós helyzet érzékelt javulására utalhattak a válaszolók.

 

Ugyanez igaz az állami szerepvállalásra is, tehát a kiemelkedő cégek elégedettebbek a gazdaságpolitikával, mint az átlagos vállalatok. A forint árfolyamának ingadozásával, valamint a bérszínvonallal és a munkaerőpiac állapotával is nehezebben birkóznak meg az átlagos vállalatok, mint a kiemelkedőek. A munkaerő-problémákat jellemzően belső átképzésekkel és a munkafolyamatok átszervezésével kezelik – viszont érdekes módon az oktatási rendszerrel nincs különösebb elégedetlenség a cégek válaszai alapján.

A mintegy ötven oldalas kérdőívet 234 vállalat részéről töltötték ki, a mintavételi keret a KSH adatbázisában szereplő 4295 darab, ötven embernél többet foglalkoztató vállalat volt. Végül az átlagos magyarországi közép- és nagyvállalatoknál jobb teljesítményt mutató válaszadói kör jött össze, ezért osztották őket két részre (átlagos és kiemelkedő cégek).*Ez a két klaszter több szempont egyidejű figyelembe vétele után adódott. Vizsgálták a cégek működőképességét és változásképességét, valamint az objektív mutatókkal leírható üzleti teljesítményüket is (piaci részesedés bevétel alapján, árbevétel-arányos nyereség). A 220 vállalat 60 százaléka, tehát 133 tartozik a kiemelkedő cégek közé, a maradék átlagos. Sem a vállalatok mérete, sem ágazata nem magyarázza szigfikánsan, hogy egy cég versenyképesebb lesz-e, vagy sem. A válaszadók leggyakrabban a 3-as, az semleges választ adták a kérdésekre, de így is kirajzolódik néhány érdekes tendencia.

Az egyik az, hogy a cégek ugyan sokkal jobban figyelnek a technológiai fejlődés ügyére, mint a legutóbbi, 2013-as felmérésben, ám ezt nem kitörési lehetőségnek fogják fel, hanem kényszerként. A cégek 62 százaléka válaszolt úgy, hogy az informatikai fejlesztés a cégnél a versenyben maradás feltétele – viszont csak 16 százalékuk hajlott arra, hogy a cégének informatikai helyzete érdemi versenyelőny lehet. A digitális megoldások egyelőre csak hosszú ideje érintett területekre terjednek ki (kontrolling, tervezés, belső kommunikáció), a marketingre viszont még kevéssé.

A vállalatok érzékelik azt is, hogy kiemeltebb figyelmet kellene fordítaniuk a fenntarthatóság és a környezetvédelem ügyeire, egyre több cégnél kerülnek ezek a kérdések is a vezetői döntéshozatal szintjére. Ugyanakkor ezt nem a vevői elvárások vagy a vezetők etikai megfontolásai indokolják, hanem az állami szabályozás – ami azt illeti, a “jelenlegi hazai szabályozás” volt első helyen, a “társadalmi nyomás” pedig utolsó helyen azoknak a tényezőknek a listáján, amivel a cégvezetők a környezetvédelmi lépéseiket indokolják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat versenyképesség versenyképesség kutató központ Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.