Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. június 5. 15:05 Adat

Rekord meleg volt globálisan az itthon hűvös május

Saját tapasztalataink alapján meglepő lehet, de a világ egészét tekintve a mérések kezdete óta soha nem volt még olyan meleg a május, mint a mögöttünk hagyott hónap – derült ki az EU Kopernikusz szolgálatának adataiból.

Globálisan 0,63 Celsius-fokkal haladta meg az idei május az 1981-2010 közötti évek azonos hónapjainak átlagát, az eddig rekordtartó 2016-os májust 0,05 fokkal múlta felül. Az alábbi térképen a piros árnyalataival jelölve látható, hogy ez elsősorban mely térségeknek köszönhető: Szibéria északnyugati részén az eltérés a 10 fokot is meghaladta, de Nyugat-Alaszka és az Antarktisz több térsége is jóval melegebb volt az említett időszakban megszokottnál.

Európa térképén jól látszik, hogy a kontinens hazánkat is magában foglaló jókora részén viszont más volt a helyzet. Északnyugati irányból szinte folyamatos volt a hideg utánpótlása, ezért a Skandináviától a Balkánig terjedő térségben hidegebb volt a megszokottnál a május. Ez az egész európai átlagot lehúzta 0,3 fokkal az 1980-2010-es referencia-időszakra jellemző alá.

Ha a három tavaszi hónapot egyben vizsgáljuk, akkor Közép-Európában kevésbé markáns az eltérés, de azért egy picit így is elmaradt a hőmérséklet a megszokottól. Európa egészében viszont már átfordul az előző mutató, 0,7 fokkal volt melegebb a tavasz, mint 1980-2010 átlaga.

Ami ezen a térképen is feltűnő, az Szibéria északi-északnyugati részén a rendkívüli meleg. Ennek hatására a térségben a folyók jege minden korábbinál hamarabb kezdett olvadni, a korábban örökké fagyott altalaj, a permafroszt olvadását pedig már összefüggésbe hozták a norliszki ipari katasztrófával is, amely során egy hatalmas tárolóból 20 ezer tonna üzemanyag került a környezetbe. A rendkívüli meleg miatt pedig máris újra erdőtüzekkel kell küzdeni Szibériában.

Érdemes megnézni a tavaly júliustól idén májusig tartó 12 hónapos időszakot is, amelynek hőmérséklete globálisan 0,66 fokkal lépte túl az 1980-2010-es átlagot. Egyben csúcsot is beállított, pont ugyanakkora volt ugyanis az átlaghőmérséklet, mint a 12 havi gördülő átlagban eddig egyedül vezető 2015. október-2016. szeptember közötti időszakban. (A naptári éveket tekintve egyébként 2016 eddig a csúcstartó, 2019 a második legmelegebb.)

Ez a 0,66 fokos túllépés nem tűnik olyan soknak, csakhogy

ha nem az 1980-2010-es időszakhoz, hanem az iparosodás előtti korhoz viszonyítunk, akkor a többlet 1,3 Celsius-fok.

A párizsi klímaegyezmény szerint ugyebár nem szabadna átlépni az 1,5 fokot, vagyis ehhez már vészesen közel vagyunk. Főleg annak tudatában, hogy a hetvenes évek óta évtizedenként közel 0,2 fokot nőtt az átlaghőmérséklet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfél évünk van, hogy legyen esélyünk megmenteni a FöldetIdeje arra koncentrálni, hogy megszülessenek azok a klímavédelmi akciótervek, amelyekkel tényleg elérhetik az országok az elmúlt pár évben megfogalmazott célokat a következő évtizedben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális felmelegedés hőmérséklet klímaváltozás melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.