Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. december 6. 15:09 Fizetett hirdetés

Hogyan hasznosítják a kávézaccot a levendulamezőkön?

Gyakorlatilag százszázalékos, minőségromlás nélküli újrahasznosíthatósági képességükkel az alumíniumból készült kávékapszulák a körforgásos gazdaság szuperhősei lehetnek, amennyiben kellő odafigyeléssel, szelektíven gyűjtjük őket. Ráadásul a használt Nespresso kapszulák beltartama se vész kárba: a megfelelően feldolgozott kávézacc komposztálás során éled újjá, mostantól Magyarország egyik emblematikus helyszínén is.

A csilis csoki vagy a levendulás kávé már nem annyira ritka manapság, a kávéval dúsított levenduláról azonban elsőre azt gondolnánk, hogy csak a mesében létezik. Pedig a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság fenntarthatósági kezdeményezésének keretén belül a kávézaccot a levendulamezőn hasznosítják. De vissza a gyökerekhez!

Miért alumínium?

A körforgásos gazdaság elitiskolájába járó fémek közül az alumínium az egyik legesélyesebb jelölt az osztályelsőségre. Ez a kissé lenézett anyag gyakorlatilag elnyűhetetlen: az alumíniumból készült tárgyak – így a kávékapszulák is – végtelenszer újrahasznosíthatóak anélkül, hogy romlana a minőségük – és nem ez az egyetlen előnyük.

Legalább ennyit nyom a latban az is, hogy a szelektíven gyűjtött dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az újonnan előállított alumíniumhoz képest, ezért az sem meglepő, hogy a világon valaha gyártott alumínium 75 százaléka ma is használatban van az újrahasznosításnak köszönhetően.

Szelektív gyűjtögető életmód

Ebben persze kardinális a szelektív gyűjtés szerepe, amiben még van hova fejlődnünk. Miközben az Európai Unióban 76 százalék feletti az alumíniumdobozok újrahasznosítási aránya, nálunk ez 33 százalék körül alakul – de nézzük mi a helyzet az alumínium kávékapszulákkal. A Nespresso felmérései szerint ebben mi, magyarok nem is állunk annyira rosszul: a Nespresso adatai szerint Magyarországon 43 százalékos a használt Nespresso kávékapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal magasabb a globális átlagnál.

Ha pedig nem csupán a csomagolásra koncentrálunk, még magasabb fokozatba kapcsolható a környezettudatosság. Legközelebb kétszer is gondoljuk meg, mit csinálunk kávéfőzés után a kapszuláinkkal, jusson eszünkbe, hogy a kávézacc is értékes tápanyagforrás lehet: célszerűen feldolgozva és újrahasznosítva nem csupán a termőtalajt gazdagítja, hanem visszakerül a természet körforgásába.

Mi történik a kávézaccal?

Ezt a lehetőséget felismerve a Nespresso már régóta komposztálás során hasznosítja a használt kapszulákból kinyert kávézaccot. Nemrég pedig rendhagyó együttműködésre lépett a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjével, és egy speciális kávézaccalapú termesztőközeget gyártottak kimondottan a pannonhalmi levendulaföldek talajjavítására. Amennyire magyar, annyira lokális a kezdeményezés: a kapszulákat a környezettudatos hazai fogyasztók viszik vissza a Nespresso Boutique-okba, vagy küldik vissza a futárszolgálattal, amikor átveszik a következő kávérendelésüket. Az így visszagyűjtött kapszulákat szintén Magyarországon dolgozzák fel, szétválasztva az alumíniumot a kávézacctól, és a zaccból a termesztőközeg is itthon készül.

Hamarosan karbonsemleges kávét ihatunk

Az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,2*azaz a közvetlen – a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett „scope 1” kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó „scope 2”kibocsátásai –További információk: https://ghgprotocol.org/) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy jövő év végére már minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 3*Az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások – a Greenhouse Gas Protocol szerint „scope 3” kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást pedig például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

A cikk megjelenését a Nespresso támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.