Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 5. 13:43 Adat

Gyorsan romlik a járványhelyzet, Szlovákiában már teljes zárásról beszélnek

A járvány töretlenül erősödött a visegrádi régióban a héten, az új esetek hétnapos mozgóátlaga Szlovákiában újabb rekordot ért el, de a térség többi országában is meredeken növekszik.

Mivel e mutató alakulása erősen függ az egyes országok tesztelési gyakorlatától, leginkább a változások dinamikáját érdemes összehasonlítani, amit a reprodukciós ráta*E statisztikából kiderül, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg átlagosan. is jellemez. Ez a napokban a világszerte Magyarországon volt a legmagasabb, és Csehország is a harmadik helyre jutott a szomorú rangsoron.

A fertőzésszámok alapján a tesztelési protokoll különbségein túl a vakcináció hatása miatt is nehézkes a járványhelyzet országok közötti összehasonlítása – Rusvai Miklós virológus szerint előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie a fertőzésen, aminek súlyosságát az oltások csökkentik. A halálozási adatok tehát jobban kifejezik a járvány erejét, és e tekintetben a régióban Magyarország áll a legrosszabbul, ahol a legutolsó adatok szerint lakosságarányosan a vírushoz már több mint kétszer annyi haláleset kötődik, mint Csehországban és Lengyelországban.

Az oltottak aránya továbbra is nagyon lassan nő a régióban, az első oltástól a teljes védettség kialakulásáig szükséges többhetes időtartam miatt pedig még ha a fokozódó járványveszély és az oltást szorgalmazó kormányzati intézkedések következtében többen szánnák is rá magukat a szérumok beadatására, annak hatása csak sokára mutatkozhatna meg a fenti statisztikákban.

Éppen ezért egyre több szó esik a korlátozásokról a régió országaiban. Szlovákiában a jövő héttel a járások közel fele a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő fekete besorolásba a kerül a Covid-automata szerint, ami többek között az esküvők és egyéb ünnepségek tilalmával és az éttermek bezárásával jár. Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a karácsony előtti teljes lezárás lehetőségét is felvetette a héten.

Adam Vojtěch, a cseh egészségügyi miniszter szerint egyelőre az eddigi intézkedések – például az éttermek, kocsmák látogatásának védettséghez kötése – hatékonyabb betartatásával kellene elejét venni a járvány erősödésének. A kormány ugyanakkor arra biztatja a munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, térjenek át az otthoni munkavégzésre.

Lengyelországban az egészségügyi miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a szigorításokra akkor kerülhet sor, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Az esetszám hétnapos mozgóátlaga most már a nyolcezret közelíti, a héten Piotr Müller kormányszóvivő azonban még csak annyit jelzett, hogy regionális intézkedések bevezetését fontolgatják a hatóságok. Adam Niedzielski az egészségügyi minisztérium részéről elmondta a napokban továbbá, hogy számításaik szerint november végén, december elején tetőzhet a mostani hullám.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárbanMagyarország lehagyta Szlovákiát a fertőzéshez köthető halálesetek naponkénti, lakosságarányos számát nézve, de Cseh- és Lengyelországban is gyorsan romlik a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.