Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 29. 11:15 Adat

Úgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárban

A héten tovább erősödött a járvány a visegrádi régióban, az eddig legsúlyosabb helyzetben lévő Szlovákiában csütörtökön az eddigiekben sosem tapasztalt szintre emelkedett az új esetek hét napos mozgóátlaga. E mutatót nézve Csehországban is a járvány újult lendületét láthatjuk, és a járványgörbe Magyarországon is meredeken ível felfelé, már az esetszámok hétnapos mozgóátlaga is az áprilisi időszakra emlékeztet. A járvány Lengyelországban is felfutóban van, igaz, az ottani statisztikák szerint valamivel mérsékeltebb ütemben.

Az országonként eltérő tesztelési gyakorlatra kevésbé érzékeny halálozási adatok szerint az utóbbi néhány napban már Magyarországon mondható a leginkább aggasztónak a helyzet. A vírushoz köthető halálesetek száma a május végi időszakot idézi, és régiós összehasonlításban meredek ütemben emelkedik. Az ősz elején még Szlovákiát emelhettük ki a végzetes kimenetelű esetek alapján is, októberre viszont ingadozásokkal ugyan, de alapvetően stagnálásba fordult a szlovák halálozási görbe.

Az oltásokkal a vírussal szemben teljes védettséget szerzők aránya továbbra is csak  nagyon lassú ütemben nő. Míg az unió egészét nézve szeptember eleje óta közel hét százalékponttal nőtt az oltottak aránya, addig a visegrádi országokban mindössze 2-3 százalékpontnyi javulás történt.

A szlovák kormány egyelőre kitart a jelenléti oktatás mellett, csak azokat az osztályokat állítják át távoktatásra, amelyekben sok a fertőzött. Az ország oktatási minisztere, Branislav Gröhling az ünnepek közeledtével arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, kerüljék az utazást és a másokkal való találkozásokat, hogy a tömeges iskolabezárás elkerülhető legyen. A nyáron indult vakcinalottó program mindeközben szombaton véget ér.

Csehországban több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges a védettség vagy friss negatív teszteredmény igazolása, ez utóbbi elfogadásának feltételein azonban szigorított a kormány. A járvány erősödése esetén pedig a munkahelyeken is előírhatják ezeket, hasonlóan a tegnap bejelentett magyarországi intézkedésekhez, amelyek szerint a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak, továbbá a tömegközlekedésben ismét kötelező lesz a maszkviselés, és látogatási tilalom lép életbe a kórházakban.

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski hétfői nyilatkozata szerint az országban akkor kerül napirendre a szigorítások kérdése, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Niedzielski várakozásai szerint a döntésekre november elején kerülhet sor – jelenleg az esetszám hétnapos mozgóátlaga 6098 fő –, és annyit elöljáróban elárult, hogy kijárási korlátozást nem tervez a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.