Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 8. 11:17 Adat

A világrekorder magyar áfa bevezetésekor volt legutóbb olyan gyors az infláció, mint most

Ha valaki szokta nézegetni az óriásplakátokat, feltűnhetett neki, hogy míg korábban éveken át elsősorban a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) reklámozta az Államadósság Kezelő Központ, az utóbbi hónapokban már a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP). A döntésnek lehettek egyéb okai is, de az a legvalószínűbb, hogy míg a korábban sokszor csak szuperállampapír néven emlegetett MÁP Plusz kamatozása fix, a PMÁP-é az inflációhoz kötött. És mivel az infláció idén igencsak meglódult, érdemes immár az utóbbi előnyeit ecsetelni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel kiadott adata szerint szeptemberben 5,5 százalék volt az infláció az előző év azonos időszakához képest, ami magasabb az eddigi idei rekordhónap június 5,3 százalékánál. Ennél magasabb havi ütemre utoljára kilenc évvel ezelőtt, 2012 őszén volt példa, de ahhoz az is kellett, hogy abban az évben emelkedett a felső magyar áfakulcs a világrekordot jelentő 27 százalékos szintre.

Ilyen hatás most nincs, bár az inflációs adatot idén végig megdobja a dohánytermékek jövedéki adójának januári emelése, ennek hatására ebben a termékkörben egész évben 20 százalékot közelítő áremelkedést mérnek. Az üzemanyagok pedig adóváltozás nélkül is közel 22 százalékot drágultak szeptemberben, hiába esik ki ugyanis fokozatosan az alacsony tavalyi bázis (az árak 2020 tavaszán voltak mélyponton), mert idén ősszel újabb drágulási hullám kezdődött a kutakon.

Az élelmiszereknél 4,4 százalékos drágulást mért a KSH, amely kiemelte az étolaj (plusz 32,6 százalék), a margarin (15,4) és a baromfihús (9,2) áremelkedését. A liszt 6 százalékos drágulása (éves alapon) lassabb volt, mint bármely korábbi idei hónapban, de ahogy a héten írtuk, szeptemberben a diszkontok közül még csak az Aldiban drágult meg jelentősen (25 százalékkal) a legolcsóbb kiszerelés*Nem tudjuk, hogy a G7 „fogyasztói kosarában” szereplő liszt része-e a KSH által figyelt termékeknek, és ha esetleg igen, akkor áremelés előtt vagy után jegyezte fel az árat a statisztikai hivatal szeptemberben. Ahogy mindig hangsúlyozni szoktuk, a G7 árfigyelése nem reprezentatív., a Lidlben ezt követően történt meg az átárazás.

Az év első kilenc hónapjában összességében 4,4 százalékos áremelkedést mért a KSH. (Míg a nyugdíjas háztartások eltérő fogyasztási szerkezete alapján számított „nyugdíjas infláció” 4 százalék volt szeptember végéig.) Ráadásul 2021 egészének adata szinte biztosan magasabb lesz a 4,4 százaléknál, több elemző arra számít, hogy nem a szeptemberi 5,5 százalék lesz az idei havi csúcs. Egyebek mellett azért, mert az energiaárak olyan mértékben emelkedtek a vállalatok számára, hogy azt esetenként muszáj már idén – legalább részben – továbbhárítaniuk, ha nem akarnak csődbe menni.

Visszakanyarodva az állampapírokra, már a 4,4 százalék is azt jelenti, hogy pusztán az idei évet tekintve jobb döntés lenne az inflációkövető PMÁP, amelynek ötéves konstrukciója infláció plusz 1,25 százalékot fizet, míg a MÁP Plusz fix 4,95 százalékot. De persze nem tudni, milyen inflációt hoznak a következő évek, és sokak számára az is szempont lehet, hogy a (fél- vagy egyéves kamatfordulókat követő héten) a MÁP Plusz a kamatokkal együtt, teljes értéken visszaváltható az ötéves futamidő vége előtt, míg a PMÁP esetében ilyenkor le kell nyelni némi veszteséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHuszonöt százalékkal drágult a liszt, az olcsó tészta máris eltűnőben van a boltokbólAhogy arra számítani lehetett, a járvány utáni infláció elkezdett megjelenni az élelmiszerboltokban. A szokásos G7 nagy bevásárlás költségét már csak néhány olcsóbb zöldség-gyümölcs tartja szinten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA boltokban és az éttermekben fogjuk megfizetni, hogy százmilliárdokat buknak a rezsin a magyar cégekAz eddig árcsökkenésre váró magyar cégek most méregdrágán kénytelenek beszerezni a gázt és a villamosenergiát. A következmény még magasabb infláció és csődhullám is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJó dolog ez az újranyitás, csak ne lenne minden ennyire drágaÉtterem, üdülés, szabadidő, és az újranyitásban érintett minden szolgáltatás ára úgy megugrott, hogy 2012 óta nem volt rá példa, akkor is csak a rekordmagasra emelt áfa miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat dohányáruk drágulás infláció KSH üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.