Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 16. 14:00 Világ

Visszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpián

Ahogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával. Ez annak idején sikerült is, ennek köszönhetően a helyiek és a játékokon résztvevők egy hónapon keresztül láthatták a kék eget a kínai főváros felett, amely előtte és azóta is viszonylag ritka látvány.

Ennek egyik oka a Pekingtől mintegy 150 kilométerre keletre lévő Tangsan városa, amelynek acélművei a világ teljes acélkibocsátásának közel tizedét, valamivel pontosabban a 8 százalékát adják. Ezek tavaly 144 millió tonna acélt állítottak elő, majd az idei első félévben termelésük megdöntötte a korábbi rekordot. (Összehasonlításképpen, a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna, de ez a vállalat nehéz helyzete miatt messze nincs kihasználva.)

Érdekes módon ez már a kínai hatóságoknak is sok volt, amelyek próbálnak lavírozni a gazdaság járvány utáni felpörgetése és az üvegházgáz-kibocsátási célok között. Ennek nyomán több mint 12 millió tonnás termeléscsökkentést írtak elő a tangsani acélgyárak számára erre az évre.

Ez értelemszerűen december 31-ig szól, de a Bloomberg arról írt a Mysteel nevű kutatócég információi alapján, hogy a korlátozásokat március 13-ig meghosszabbítják a február 4-én kezdődő téli olimpia megfelelő levegőminősége érdekében. Az idei hasonló időszakhoz képest legalább 40 százalékkal kell visszavágni a városból származó légszennyezést, de ebben nem csak az acélműveknek kell szerepet vállalniuk. Korlátozzák a cementgyárak működését és a teherautók közlekedését is, a személyközlekedést pedig igyekeznek kisebb légszennyezéssel járó módok felé terelni.

A korlátozások hatására a vasérc árutőzsdei árfolyama a legfontosabb kínai és szingapúri jegyzések alapján egyaránt nagyot esett, mivel az acélgyárak visszafogása miatt egy ideig kevesebb alapanyagra lesz szükség.

Azt egyelőre nem tudni, hogy olimpiai turisták élvezhetik-e majd a pekingi kék eget, a delta variánsnak ugyanis számos helyen sikerült áttörnie a koronavírust egy évig lényegében távol tartó kínai védelmet. Ezért a szervezők egyelőre nem nyilatkoztak arról, a nemrég befejeződött tokiói nyári olimpiához hasonlóan a téli is zárt kapus lesz-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokatlanul kék az ég az egyébként folyton szmogban úszó kínai nagyvárosok felettA 2008-as olimpia alatt volt hasonlóra példa, de sanghaji városlakók például arról számoltak be, hogy sose volt még ilyen kék az ég télen a városban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélgyártás Kína légszennyezettség olimpia peking téli olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.