Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Bár a háztartások többségének vannak tartalékai, a cseh lakosság közel sincs kényelmes helyzetben. A Raiffeisen Bank legfrissebb áprilisi felmérése szerint a cseh háztartások hasonló mértékben takarítanak meg, mint a magyarok – ami nem túl acélos arány.

A csehek 20 százaléka akár 7 hónapot is kibírna egy esetleges munkavesztés miatt, őket követi a legnagyobb csoport, a lakosság több mint harmada (35 százaléka), amelynek négy hónapra való tartaléka van.

A csehek kevésbé szerencsés fele viszont már kevesebbet bírna ki, mint két, vagy három hónap, 25 százalék tartozik ebbe a csoportba, miközben a háztartások 15 százalékának csak egyetlen hónapra van megtakarítása. A fennmaradó 25 százalék a felmérés szerint teljesen feléli a jövedelmét, azaz tipikusan hónapról-hónapra él.

A cseh lakosság 9 százaléka veszítette el a munkáját a világjárvány miatt. Ez a réteg biztosan rá volt kényszerülve arra, hogy tartalékainak legalább egy részét felélje, amely az említett számokat részben magyarázhatja.

Hasonlóak egyébként a magyar adatok is, nálunk a háztartások harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, az ezt követő harmad már maximum csak három hónapnyi félretett pénzzel rendelkezik, míg az utolsó, legvagyonosabb harmadnak három hónapnál több időre elegendő megtakarítása van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország jövedelem megtakarítás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.