Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 9. 12:38 Világ

Jövőre megszűnhet a határellenőrzés, két év múlva euróval fizethetünk Horvátországban

Úgy tűnik, mintha Horvátország az Európai Unió keleti bezzegállama szerepére pályázna, és meg is van erre minden esélye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön járt Zágrábban, hogy Andrej Plenkovics miniszterelnökkel együtt jelentse be: a bizottság elfogadta a helyreállítási tervet, vagyis azt a dokumentumot, ami alapján a járvány utáni uniós helyreállítási alapból pénzt és hitelt lehet lehívni.

A látogatásban nincs semmi különleges, Horvátország a 16. állomása volt von der Leyen körútjának, ám az már figyelemre méltó, hogy az elnök a „briliáns” és az „ambiciózus” jelzőkkel illette a horvátok munkáját. Az ország 6,3 milliárd eurós keretet igényelt, ami uniós rekord, ha az egyes országok GDP-jéhez mérjük. A horvát keret a bruttó hazai termék 12 százaléka lesz.

Tetszik a befektetések és a reformok közötti egyensúly

– mondta von der Leyen.

Magyarország 7,2 milliárd eurót igényelt, de az elköltés tervét egyelőre nem tartja megfelelőnek, és ezért nem is fogadta el az Európai Bizottság.

Plenkovics azt is mondta, reméli, hogy az unió jövőre elfogadja az ország schengeni övezethez való csatlakozását. Nyilván előre egyeztetett témáról volt szó, hiszen von der Leyen rögtön azt mondta, az Európai Bizottság úgy véli, hogy Horvátország készen áll a csatlakozásra, és neki mostantól az a feladata, hogy erről meggyőzze az Európai Tanácsot is. (A bizottság az unió végrehajtó testülete, működése leginkább egy kormányhoz hasonlít, amelybe minden ország egy-egy tagot delegál, a fontos döntéseket azonban többek között a tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelynek aktuális ülésein mindig az egyes országok szakpolitikusai, általában miniszterek és államtitkárok vesznek részt.)

A schengeni csatlakozás mindenesetre azt jelentené, hogy (járványmentes időkben) a magyar-horvát határon is megszűnne az általános ellenőrzés, mint ahogy ez a szlovén, osztrák és szlovák határszakaszon már jó ideje megszokott, vagy legalábbis az volt a járvány előtt.

Plenkovics azt is mondta, hogy 2023-ban már szeretne egy zágrábi kávézóban euróval fizetni, és Leyen erre is pozitívan reagált, szerinte is megvan az esély az euró bevezetésére, ha Horvátország jövőre is azon az úton halad, amelyen elindult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárakA déli parton idén már 50 millió, az északi parton 60 millió forint a nyaralók átlagos ára, ezért már tengerhez közeli horvát apartman is bőven vehető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró Horvátország schengen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.