Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 26. 06:48 Adat, Élet

A horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárak

Négy év alatt nagyot fordult a világ a Balaton partján. Míg 2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők az itthoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián.

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy mi zajlott le a balatoni ingatlanoknál 2018 és 2020 augusztusa között. Az Ingatlan.com adatbázisából lekértük gyakorlatilag az összes tóparti település átlagos négyzetméter-árait, helyesebben a medián értéket, hogy az átlagot ne vigye el egy-egy romos állapotú olcsó viskó vagy egy szuperluxus tóparti villa.

Az egyes települések árváltozásait ki lehet emelni a sokaságból alul az egér ráhúzásával, de a trendhez érdemes megnézni az éves bontású oszlopcsoportok formáit: a 2020-as tömb döntő része a 300-500 ezer forintos négyzetméterenkénti sávban helyezkedik el, míg 2018-ban még sokkal inkább a 150-300 ezres sávban volt.

 

Márpedig ha a horvát tengerparttal való összehasonlításnál maradunk, akkor az 500 ezer forintos határ fontosnak látszik. A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a Zágrábon kívüli horvát új ingatlanok*Ezekről érhető el statisztika. adásvételének átlagos értéke 2019-ben átszámolva körülbelül 550 ezer forint volt. Ez nem medián érték, vagyis benne van a tengertől messze lévő olcsó ház és a tengerparti luxusvilla is, de ha elfogadjuk, hogy a Zágrábon kívüli adásvételek döntő része a tengerparti sávban történik, és a két említett véglet körülbelül egyformán torzít fel- és lefelé, akkor talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy egy magyar vásárló vagy befektető szemszögéből a balatoni nyaralók jelentős része árban beérte az Adriát. Főleg azt is figyelembe véve, hogy Horvátországban csak új lakóingatlanokat tartalmaz ez az ár, míg a Balatonon nem.

A horvát piaccal foglalkozó elemzők idén a koronavírus-járvány miatt visszaeső keresletet és ennek megfelelően megtorpanó, csak kis mértékű áremelkedést valószínűsítettek. Így a Balatonnal ellentétben a horvát tengerpart valószínűleg nem mozdult el érdemben az 550 ezer forintos átlagos négyzetméteráraktól 2020-ban.

Visszatérve a Balatonhoz, Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, hogy adataik szerint az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos kínálati ára idén augusztus közepén 50 millió forint volt a déli parton, és 60 millió forint az északi oldalon.

Ha valaki elkezdi böngészni a horvát kínálatot, ezért a pénzért már valóban jó fekvésű apartmanokat találhat a tengerhez viszonylag közel. Most már nem azon lehet elgondolkodni, mint négy éve, hogy Horvátországhoz képest a Balaton féláron milyen jó befektetés, hanem fordítva: ha már 60 millió forint az átlagos ár, akkor fej-fej melletti összehasonlításra is alkalmas az Adria.

Az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt. A koronavírus-járvány által sújtott, és gazdaságilag bizonytalan időszakban egyértelműen látszik, hogy Budapest mellett a balatoni régió a hazai ingatlanpiac legnagyobb likviditással rendelkező övezete.

– mondja Balogh László.

A szakértő szerint ezekre a környékekre az ország minden pontjáról érkeznek vevők, és emiatt az ingatlanok értékállóbbak, a járványhelyzet miatt pedig a Balaton partján különösen felértékelődött az ingatlanok természetközeli környezete. Ez viszont a befektetők figyelmét is a tó partjára irányította, rengeteg építkezés indult a déli és az északi parton, és a fokozott kereslet miatt az áremelkedésre spekulálóknak sem kell attól tartaniuk, hogy az árrobbanás egyik napról a másikra véget érne.

Márpedig ha ez így lesz, akkor a következő időszakban a Balaton árban teljesen befoghatja a horvát tengerpartot. Hogy mekkora lett a Balaton népszerűsége, az az Ingatlan.com-on elérhető hirdetésállomány változásából is szépen kirajzolódik: idén júniustól kezdve több nyaraló kelt el, mint amennyi hirdetés felkerült a rendszerbe, tehát a kereslet most folyamatosan felszívja az ingatlanokat.

Az új építésű, Zágrábon kívüli horvát ingatlanok ára viszont az elmúlt években nem mutatott hektikus mozgásokat, a Balatonhoz hasonló mértékű emelkedés egyáltalán nem volt jellemző. Az alábbi grafikon az elmúlt tíz év átlagos adásvételi árait mutatja horvát kunában (vagyis a grafikonon nem látszik a kuna és a forint idő közbeni, egymáshoz viszonyított árfolyamváltozása; egy kuna jelenleg 47 forint).

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Adria Balaton Horvátország ingatlan nyaraló tengerpart Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.