Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 6. 11:07 Világ

Újabb alapélelmiszer árát hajtják fel a kínaiak

Az utóbbi hónapokban a kukorica és a szójabab tőzsdei árát hajtotta fel jelentős részben a kínai import, most pedig búzából kezdett többet vásárolni a világ legnépesebb országa.

A pekingi Bric Agriculture Group nevű elemző intézet becslése szerint Kína idén várhatóan 12 millió tonna búzát vásárol majd külföldről, ami 40 százalékkal több a tavalyinál, és az utóbbi 25 év legmagasabb adata – írja a Bloomberg. A fogyatkozó készleteket mutatja, hogy május végéig az állam 45 millió tonnát adott el a központi tartalékokból, ilyen mennyiségre még nem volt példa korábban. Raktáron még 40 millió tonna körüli van a becslések szerint, hivatalos adatot erről nem publikálnak.

A jelenség mögött részben az áll, hogy a növekvő jövedelmek nyomán átalakulnak a kínai táplálkozási szokások, a disznó- és csirkehús mellett tésztákból, péksüteményekből is egyre több fogy. A kormányzat ugyan igyekszik az élelmiszerigények minél nagyobb részét az országon belülről biztosítani, ennek azonban korlátot szab a termőföld szűkössége, illetve esetenként a kedvezőtlen időjárás. Most például az aratás előtt és közben is sokat esett több fontos gabonatermesztő kínai tartományban is, ami rontja a minőséget. Az őszi búza 129 millió tonnára becsült mennyisége önmagában némileg több is a tavalyinál, így a probléma inkább az, hogy sok tétel emberi fogyasztásra nem, csak takarmányozási célokra lesz alkalmas.

Igaz, a húsfogyasztás növekedése miatt ezen a téren is egyre nagyobbak a kínai igények, a kukorica- és szójaimportot is az hajtja, hogy a sertéspestis pusztítása után újra benépesítették a kínai állattartó telepeket. Kukoricából az idén háromszorosára nőtt az ország behozatala, míg szójából évtizedes távon is megduplázódott. Búzából az idén eddig idén Ausztrália, Franciaország, az Egyesült Államok és Kanada voltak a fő szállítók, de növelni egyelőre csak az utóbbi kettőből lehet még az idézett elemzőcég szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKenyér, tej, tojás, hús, üdítő, ásványvíz – minden drágulni fogOlyan alapvető termékek ára ugrott akár duplájára is néhány hónap alatt, amelyeket rengeteg alapélelmiszer előállításánál használnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza élelmiszerimport Kína kukorica sertéshús Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.