A Citra egy olyan komlófajta, amelyet kifejezetten sörökhöz termelnek, mert a főzés közben finom citromos ízt ad a készülő italnak. Majdnem fél kilogramm (egy font) komló piaci ára nemrég még 23 dollár volt, most azonban már a feléért is hozzávágják a vevőkhöz. Ez nyilván nagyszerű hír a kézműves sörfőzdéknek, de katasztrófa a komlótermelőknek, akik a csőd szélén állnak.
A kézműves sörök gyártásának és fogyasztásának legnagyobb piaca az Egyesült Államok, ahol 2015-16-ban kétszámjegyű növekedés volt, az utóbbi időben azonban megtorpant a fejlődés – emlékeztet a Financial Times. Továbbra is növekedés van, csak messze nem olyan ütemű, mint korábban, és ez már elég ahhoz, hogy a komlótermelők bajba kerüljenek. A nagy felfutás időszakában ugyanis pont ellenkező volt a helyzet, a sörfőzdék magas árakon akár 4-5 éves szerződéseket is hajlandóak voltak kötni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű komlóhoz jussanak. Akkor fordult a kocka, amikor a lejáró szerződések után nem újították meg a megrendeléseiket.
A komlótermelők viszont nem számítottak erre, és időközben megnövelték a termőterületeiket. Ezért van most óriási túltermelés, ami nem csak a raktáron álló készletek miatt tragédia, hanem azért is, mert a termelők sok esetben hitelből növekedtek, a felvett kölcsönök törlesztő részleteit azonban ilyen alacsony komlóárak mellett nem tudják fizetni. Az előrelátóbb szakemberek ugyan már jó ideje figyelmeztettek, hogy ne növelje senki a termőterületét, sokan mégis belefutottak a késbe.
Az egyetlen remény, hogy a kézműves sörfőzdék még többet főznek olyan sörökből, amelyekhez több komló kell, így a jelenlegi fogyasztás mellett is nőhet a komló iránti kereslet.
Ha le akarsz csapni az olcsó komlóárakra, és belevágnál otthon a sörfőzésbe, az alábbi cikkből megtudhatod a részleteket.
Vállalat
Fontos