Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 13. 11:44 Vállalat

Sokkal több sört kellene innod, hogy ne menjenek tönkre a komlótermelők

A Citra egy olyan komlófajta, amelyet kifejezetten sörökhöz termelnek, mert a főzés közben finom citromos ízt ad a készülő italnak. Majdnem fél kilogramm (egy font) komló piaci ára nemrég még 23 dollár volt, most azonban már a feléért is hozzávágják a vevőkhöz. Ez nyilván nagyszerű hír a kézműves sörfőzdéknek, de katasztrófa a komlótermelőknek, akik a csőd szélén állnak.

A kézműves sörök gyártásának és fogyasztásának legnagyobb piaca az Egyesült Államok, ahol 2015-16-ban kétszámjegyű növekedés volt, az utóbbi időben azonban megtorpant a fejlődés – emlékeztet a Financial Times. Továbbra is növekedés van, csak messze nem olyan ütemű, mint korábban, és ez már elég ahhoz, hogy a komlótermelők bajba kerüljenek. A nagy felfutás időszakában ugyanis pont ellenkező volt a helyzet, a sörfőzdék magas árakon akár 4-5 éves szerződéseket is hajlandóak voltak kötni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű komlóhoz jussanak. Akkor fordult a kocka, amikor a lejáró szerződések után nem újították meg a megrendeléseiket.

A komlótermelők viszont nem számítottak erre, és időközben megnövelték a termőterületeiket. Ezért van most óriási túltermelés, ami nem csak a raktáron álló készletek miatt tragédia, hanem azért is, mert a termelők sok esetben hitelből növekedtek, a felvett kölcsönök törlesztő részleteit azonban ilyen alacsony komlóárak mellett nem tudják fizetni. Az előrelátóbb szakemberek ugyan már jó ideje figyelmeztettek, hogy ne növelje senki a termőterületét, sokan mégis belefutottak a késbe.

Az egyetlen remény, hogy a kézműves sörfőzdék még többet főznek olyan sörökből, amelyekhez több komló kell, így a jelenlegi fogyasztás mellett is nőhet a komló iránti kereslet.

Ha le akarsz csapni az olcsó komlóárakra, és belevágnál otthon a sörfőzésbe, az alábbi cikkből megtudhatod a részleteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon 80 forintból kihozhatod a 250 forintos bolti söröketAkár a minőségre, akár a mennyiségre mész, megérheti otthon saját sört főzni, de készülj fel, mert sok munka lesz vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csőd kézműves sör komló sör túltermelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.