Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 14. 10:48 Vállalat

Nem kér az állami támogatásból a Magyarországon is aktív német óriásválallat

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Magyarországon is aktív német Thyssenkrupp nem kér a német kormányzat által felkínált állami segítségnyújtásból. A vállalat pénzügyi igazgatója, Klaus Keysberg péntek este jelentette be, hogy a magas kamatok és a visszafizetési feltételek miatt hosszú távon túl sokba kerülne a kormányzati segítség.

A Thyssenkruppnak évek óta nehézségei vannak. Leginkább az acélgyártási üzletágának a kínai túltermelés miatt, ami miatt Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök is egyeztetett egymással. A technológiai vállalatcsoport már tavaly is meg akart válni a küszködő acélgyártó szegmenstől, amelynek kilátásait tovább rontotta az idei koronavírus-járvány*Az acélgyártás eladásáról a brit Libertyvel, a svéd SSAB-vel és az indiai Tatával is tárgyaltak. Emellett az is felmerült, hogy a német Salzgitterrel kössenek együttműködést. A végső döntést a Thyssenkrupp acéggyártásáról leghamarabb várhatóan tavasszal hozzák meg..

A szeptemberben véget ért üzleti évet 1,6 milliárd eurós (566 milliárd forintos) veszteséggel zárta. A forgalma 15 százalékkal, 28,9 milliárd euróra (10 ezer milliárd forintra) csökkent az előző üzleti évhez képest. A legnagyobb veszteséget az acélgyártás okozta a Thyssenkruppnak. A várakozások szerint a következő üzleti évben is meghaladja a veszteség az egymilliárd eurót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkForintban ezermilliárdos veszteséget hozott össze a világ legnagyobb utazási irodájaNyilvánosságra hozta a szeptemberben véget ért legutóbbi üzleti évének adatait a német TUI utazási iroda. A veszteség 3,1 milliárd eurót tett ki.

A több mint 100 ezer embert foglalkoztató vállalatcsoportnál tavaly hatezres létszámcsökkentést jelentették be, idén novemberben pedig további ötezres leépítéséről döntöttek. A most elutasított állami mentőcsomagot leginkább a szakszervezet támogatta, amely több tüntetést is szervezett a kormányzati támogatásért.

A Thyssenkrupp 1999 óta van jelen Magyarországon. Első, budapesti telephelyén személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésével foglalkoznak. A cégcsoporton belül ez az egyedüli elektronikai és szoftverfejlesztési kompetenciaközpont. A folyamatos budapesti bővülés mellett 2012 óta négy vidéki telephelyet létesítettek, Győrben, Jászfényszarun, Debrecenben és Pécsett. Magyarországi cégeinél több mint kétezren dolgoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenki sem gondolta volna, de éppen a német kormány elől menekülhet csődbe a LufthansaÓriási kavarás megy az európai légitársaságok megmentése körül, a politika helyezkedik az egykori nagy mamutok körül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acélipar németország Thyssenkrupp Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.