Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 10. 14:25 Vállalat

Forintban ezermilliárdos veszteséget hozott össze a világ legnagyobb utazási irodája

Nyilvánosságra hozta a szeptemberben véget ért legutóbbi üzleti évének adatait a németországi központú TUI utazási iroda. Eszerint – döntően a koronavírus-járvány hatására – a bevétel 58 százalékkal, 7,9 milliárd euróra esett, a veszteség pedig 3,1 milliárd eurót (1100 milliárd forint) tett ki.

Az is egyértelmű, hogy a vállalat mostani üzleti évének első fele sem lesz könnyebb. Fritz Joussen vezérigazgató azonban a jövő nyárral kapcsolatban már igyekezett optimizmust sugározni, mondván, a nyaralások iránti keresletet jelentősen növeli, hogy az év elejétől elkezdődik az emberek beoltása a koronavírus ellen.

A derűlátást alátámaszthatja, hogy a nyárra szóló foglalásokból időarányosan 3 százalékkal több van, mint két éve, az árak pedig az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal kerültek feljebb. A jelentős bizonytalanság miatt azonban a cég nem fogalmazott meg várakozásokat a mostani üzleti évvel kapcsolatban. 2022-re mindenesetre remélik, hogy a dolgok visszazökkennek a járvány előtti kerékvágásba – írja a Spiegel.

Ami a mostani téli időszakot illeti, a foglalások szintje 82 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, és a kapacitásokat is nagyjából erre a szintre vágta vissza a vállalat. A kiesést csak kis mértékben kompenzálja, hogy az értékesített szolgáltatások ára 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A világ legnagyobb, tavaly 23 millió embert vakációztató utazási irodája a koronavírus-járvány kitörése nyomán decemberig már 3 milliárd euró hitelt kapott a német államtól, múlt héten pedig egy újabb mentőcsomagról is megegyezés született. Ennek keretében az állam további 1,8 milliárd euró értékben siet a cég segítségére tőkével, hitellel és hitelgaranciával. Emellett a fő tulajdonos, az orosz Alekszej Mordasov is betesz félmilliárd eurót, amivel 36 százalékra növeli részesedését a tőzsdén jegyzett cégben, ha megkapja ehhez az engedélyt a német tőzsdefelügyelettől. (Ha nem, akkor 29,9 százalékos tulajdonos lesz.)

Ezekkel együtt a vállalat nagyjából 2,5 milliárd euró szabad forrással rendelkezik, amely a vezérigazgató szerint elegendő ahhoz, hogy átvészelje az üzlet normalizálódásáig hátralévő időszakot. A 2018/19-es üzleti évben a cég 416 millió euró nyereséget termelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Thomas Cook összeomlása annak a jele, hogy a társasutazást kinyírja az internetHogyan mehet tönkre ilyen hirtelen egy 178 éve működő gigaméretű utazási iroda, amelynek 16 országban 19 millió utasa volt egy évben? A magyar Neckermann jobb helyzetben van, de a felfordulást nem ússza meg.

Vállalat állami támogatás járvány németország tui turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Forint Ferenc
2022. január 24. 09:37 Fizetett hirdetés, Vállalat

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webshopot indítani

A Shoptet szakértői összeszedték azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek egy online vállalkozás indításához.

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.