Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 10. 14:25 Vállalat

Forintban ezermilliárdos veszteséget hozott össze a világ legnagyobb utazási irodája

Nyilvánosságra hozta a szeptemberben véget ért legutóbbi üzleti évének adatait a németországi központú TUI utazási iroda. Eszerint – döntően a koronavírus-járvány hatására – a bevétel 58 százalékkal, 7,9 milliárd euróra esett, a veszteség pedig 3,1 milliárd eurót (1100 milliárd forint) tett ki.

Az is egyértelmű, hogy a vállalat mostani üzleti évének első fele sem lesz könnyebb. Fritz Joussen vezérigazgató azonban a jövő nyárral kapcsolatban már igyekezett optimizmust sugározni, mondván, a nyaralások iránti keresletet jelentősen növeli, hogy az év elejétől elkezdődik az emberek beoltása a koronavírus ellen.

A derűlátást alátámaszthatja, hogy a nyárra szóló foglalásokból időarányosan 3 százalékkal több van, mint két éve, az árak pedig az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal kerültek feljebb. A jelentős bizonytalanság miatt azonban a cég nem fogalmazott meg várakozásokat a mostani üzleti évvel kapcsolatban. 2022-re mindenesetre remélik, hogy a dolgok visszazökkennek a járvány előtti kerékvágásba – írja a Spiegel.

Ami a mostani téli időszakot illeti, a foglalások szintje 82 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, és a kapacitásokat is nagyjából erre a szintre vágta vissza a vállalat. A kiesést csak kis mértékben kompenzálja, hogy az értékesített szolgáltatások ára 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A világ legnagyobb, tavaly 23 millió embert vakációztató utazási irodája a koronavírus-járvány kitörése nyomán decemberig már 3 milliárd euró hitelt kapott a német államtól, múlt héten pedig egy újabb mentőcsomagról is megegyezés született. Ennek keretében az állam további 1,8 milliárd euró értékben siet a cég segítségére tőkével, hitellel és hitelgaranciával. Emellett a fő tulajdonos, az orosz Alekszej Mordasov is betesz félmilliárd eurót, amivel 36 százalékra növeli részesedését a tőzsdén jegyzett cégben, ha megkapja ehhez az engedélyt a német tőzsdefelügyelettől. (Ha nem, akkor 29,9 százalékos tulajdonos lesz.)

Ezekkel együtt a vállalat nagyjából 2,5 milliárd euró szabad forrással rendelkezik, amely a vezérigazgató szerint elegendő ahhoz, hogy átvészelje az üzlet normalizálódásáig hátralévő időszakot. A 2018/19-es üzleti évben a cég 416 millió euró nyereséget termelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Thomas Cook összeomlása annak a jele, hogy a társasutazást kinyírja az internetHogyan mehet tönkre ilyen hirtelen egy 178 éve működő gigaméretű utazási iroda, amelynek 16 országban 19 millió utasa volt egy évben? A magyar Neckermann jobb helyzetben van, de a felfordulást nem ússza meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami támogatás járvány németország tui turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.