Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 14. 12:04 Világ

Ingyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belül

Bár a visegrádi régió minden országát súlyosan érinti a járvány második hulláma, a vírus terjedését fékező intézkedésekben érdekes különbségek vannak. Szlovákiában a november 15-én lejáró kijárási tilalmat széles körű, többlépcsős teszteléssel kombinálták az elmúlt három hétben, a következőkben pedig a határokon vezethet be szigorú ellenőrzést az ország, ahova csak negatív teszteredménnyel lehet majd belépni. Csehországban a hetek óta tartó korlátozások érdemben nem változtak, a szükségállapotnak azonban a jelenlegi szabályok szerint jövő héten vége lesz, de persze dönthetnek még hosszabbításról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása CsehországbanCsehországban és Szlovákiában a járvány megfékezésének bizonytalan jelei látszódnak, hazánkra és Lengyelországra még ez sem mondható el.

Lengyelországban sem történt az utóbbi napokban érdemi változás, hatályban vannak még például a régióban egyedi, életkorhoz kötött kijárási korlátozások.

A magyar kormány a héten jelentős intézkedésekre szánta el magát, többek között bevezette az éjszakai kijárási tilalmat, a távoktatást a közép- és felsőfokú iskolarendszerben, korlátozta a turizmust és vendéglátást, illetve a szabadidős tevékenységeket. A kiskereskedelmet viszont egyelőre még csak a nyitvatartási idő rövidülése érinti, miközben a régió többi országában az alapellátáson kívüli boltok is bezárni kényszerültek. Ugyanakkor

magyar jellegzetesség az ingyenes közterületi parkolás bevezetése,

igaz, ez sem teljesen eredeti ötlet, mivel az első hullám márciusi kezdetekor osztrák városok vezettek be hasonló helyi intézkedéseket, még mielőtt Magyarországon is kikapcsolták volna a parkolóórákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményeiBár az új fertőzöttek száma sajnos nem mérvadó adat, Csehországban mintha meglenne a fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid-19 kijárási korlátozás koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.