Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 11. 17:02 Adat

Kezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása Csehországban

Egyre biztosabbnak látszik, hogy Csehország fordítani tudott a járványstatisztikák riasztó tendenciáin az elmúlt hetekben bevezetett korlátozó intézkedésekkel. A napi új esetek és a halálozások száma is arra utal, hogy a vírus terjedése lassulóban van. A visegrádi régióban még Szlovákiában látszanak a járvány megfékeződésére utaló jelek, Lengyelországban és Magyarországon továbbra is felfelé ívelnek a fertőzöttséggel kapcsolatos trendek.

A naponta regisztrált új fertőzöttek száma tehát Csehországban csökkenést, Szlovákiában stagnálást mutat, ugyanakkor a pozitív tesztek aránya továbbra is az egész régióban aggasztóan magasan alakul (igaz, a tömeges tesztelési programot hirdető Szlovákiában e tekintetben javult az utóbbi napokban a helyzet). Az elvégzett tesztek jóvoltából tehát csak az összes fertőzött töredéke deríthető fel, így továbbra is érdemes inkább a halálozási adatokra támaszkodni a járvány jellemzésekor.

A halálozást nézve csak Csehországban látszik fordulat, ahol a napi adatok eddigi meredek felívelése most stagnálásra váltott. Érdemes azonban Szlovákia példáját szem előtt tartani, ahol a múlt héten történt hasonló változás: az alábbi ábrán jól látszik, hogy a napi halálesetek számának növekedése sajnos csak átmenetileg torpant meg.

Csehországban és Szlovákiában már októberben bevezették a távoktatást és a kijárási korlátozásokat, tehát e két ország példája arra utal, hogy 2-4 hét elteltét követően várható, hogy a lezárások hatása visszatükröződik a járványügyi statisztikákon. Most, hogy a magyar kormány is jelentősebb lépéseket tett, különösen érdekessé válnak a lezárásokat már jóval korábban bevezető régiós országok tapasztalatai. Bár a kormány jellemzően az ausztriai adatokhoz hasonlítja a fertőzés magyarországi terjedését, érdemes inkább a cseh tendenciákat figyelni, szeptember eleje óta a magyar statisztikák ugyanis nagyjából kéthetes lemaradással követik az ottani helyzetet*Az egymillió főre jutó napi halálesetek számában Magyarország és Ausztria között az átlagos abszolút eltérés 1,92, míg Magyarország és Csehország között 3,31. A magyar adatokat két héttel visszatolva azonban az átlagos abszolút eltérés Ausztriát nézve 3,07-re változik, míg Csehország tekintetében 1,15-re csökken..

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.