Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 11. 17:02 Adat

Kezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása Csehországban

Egyre biztosabbnak látszik, hogy Csehország fordítani tudott a járványstatisztikák riasztó tendenciáin az elmúlt hetekben bevezetett korlátozó intézkedésekkel. A napi új esetek és a halálozások száma is arra utal, hogy a vírus terjedése lassulóban van. A visegrádi régióban még Szlovákiában látszanak a járvány megfékeződésére utaló jelek, Lengyelországban és Magyarországon továbbra is felfelé ívelnek a fertőzöttséggel kapcsolatos trendek.

A naponta regisztrált új fertőzöttek száma tehát Csehországban csökkenést, Szlovákiában stagnálást mutat, ugyanakkor a pozitív tesztek aránya továbbra is az egész régióban aggasztóan magasan alakul (igaz, a tömeges tesztelési programot hirdető Szlovákiában e tekintetben javult az utóbbi napokban a helyzet). Az elvégzett tesztek jóvoltából tehát csak az összes fertőzött töredéke deríthető fel, így továbbra is érdemes inkább a halálozási adatokra támaszkodni a járvány jellemzésekor.

A halálozást nézve csak Csehországban látszik fordulat, ahol a napi adatok eddigi meredek felívelése most stagnálásra váltott. Érdemes azonban Szlovákia példáját szem előtt tartani, ahol a múlt héten történt hasonló változás: az alábbi ábrán jól látszik, hogy a napi halálesetek számának növekedése sajnos csak átmenetileg torpant meg.

Csehországban és Szlovákiában már októberben bevezették a távoktatást és a kijárási korlátozásokat, tehát e két ország példája arra utal, hogy 2-4 hét elteltét követően várható, hogy a lezárások hatása visszatükröződik a járványügyi statisztikákon. Most, hogy a magyar kormány is jelentősebb lépéseket tett, különösen érdekessé válnak a lezárásokat már jóval korábban bevezető régiós országok tapasztalatai. Bár a kormány jellemzően az ausztriai adatokhoz hasonlítja a fertőzés magyarországi terjedését, érdemes inkább a cseh tendenciákat figyelni, szeptember eleje óta a magyar statisztikák ugyanis nagyjából kéthetes lemaradással követik az ottani helyzetet*Az egymillió főre jutó napi halálesetek számában Magyarország és Ausztria között az átlagos abszolút eltérés 1,92, míg Magyarország és Csehország között 3,31. A magyar adatokat két héttel visszatolva azonban az átlagos abszolút eltérés Ausztriát nézve 3,07-re változik, míg Csehország tekintetében 1,15-re csökken..

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Csehországon kívül egyelőre csak a járvány fékeződése érzékelhető a visegrádi régióban, bár Lengyelországban még ez is bizonytalan.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.