Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 4. 14:46 Adat

Csehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményei

A visegrádi országok közül az elmúlt egy hétben Csehországban a napi új esetek egymillió lakosra vetített számát nézve a az eddigi meredek felfutás éles fordulatot vett. A legsúlyosabb helyzetben lévő országban megtorpanni látszik tehát a járvány, miközben a többi visegrádi országban még tart az emelkedő trend. Ugyanakkor az új fertőzöttek száma továbbra se mond sokat a járványhelyzetről, sajnos Csehországban sem, vagyis túlzott optimizmusra egyelőre még nincs ok.

A pozitív tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest ugyanis még mindig túl magas, messze öt százalék feletti a régióban – e tekintetben egyedül Szlovákiában sikerült érdemben javítani a helyzeten, ahol széleskörű tesztelésbe kezdtek a hétvégén. 

Az elégtelen tesztelés miatt a járvány erőssége egyelőre leginkább a koronavírushoz köthető halálozások alapján jellemezhető. Az egymillió lakosra jutó napi halálesetek számán a csehországi szigorítások hatása még nem látszik, de Szlovákiában, ahol szintén elrendelték a távoktatást és kijárási korlátozásokat vezettek be, úgy látszik, sikerül féken tartani a vírus terjedését.

Magyarországon és Lengyelországban viszont továbbra sem érzékelhető semmilyen biztató jel az idősorokat nézve.

Szlovákiában a távoktatást október 12-én, a kijárási korlátozásokat október 24-én vezették be, Csehországban pedig az általános iskolák október 14-én zártak be (a közép- és felsőoktatási intézmények már ekkor is online működtek), a kijárást október 22-től korlátozták. Az intézkedések hatásai úgy tűnik, három-négy hét múltán kezdenek lassan látszani a járványügyi adatokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízikBár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Váczi István
2021. május 13. 13:38 Adat

Kínai és orosz motorral már csak vánszorog a magyar oltási program

Múlt héten a keleti vakcinák voltak az oltási program motorjai, ez azonban csak lassú előrehaladást tett lehetővé.

Stubnya Bence
2021. május 13. 10:31 Adat

Az egész EU-ban nálunk sújtják a legtöbb embert a járvány miatt elhalasztott orvosi vizsgálatok és beavatkozások

A NEAK adatai jelenleg egy szaruhártyaműtétre például csaknem két és fél évet kell várni. Hivatalosan mától, a gyakorlatban csak hetek múlva indulhatnak be a halasztott egészségügyi beavatkozások.

Fontos

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.

Avatar
2021. május 13. 17:10 Közélet

Kockázatok és mellékhatások a kormány költségvetési tervei kapcsán

A makrogazdasági politika fő törekvése a gyors gazdasági növekedés és ezáltal a gyors felzárkózás, a legnagyobb kockázata pedig a viszonylag magas infláció.