Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 4. 14:46 Adat

Csehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményei

A visegrádi országok közül az elmúlt egy hétben Csehországban a napi új esetek egymillió lakosra vetített számát nézve a az eddigi meredek felfutás éles fordulatot vett. A legsúlyosabb helyzetben lévő országban megtorpanni látszik tehát a járvány, miközben a többi visegrádi országban még tart az emelkedő trend. Ugyanakkor az új fertőzöttek száma továbbra se mond sokat a járványhelyzetről, sajnos Csehországban sem, vagyis túlzott optimizmusra egyelőre még nincs ok.

A pozitív tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest ugyanis még mindig túl magas, messze öt százalék feletti a régióban – e tekintetben egyedül Szlovákiában sikerült érdemben javítani a helyzeten, ahol széleskörű tesztelésbe kezdtek a hétvégén. 

Az elégtelen tesztelés miatt a járvány erőssége egyelőre leginkább a koronavírushoz köthető halálozások alapján jellemezhető. Az egymillió lakosra jutó napi halálesetek számán a csehországi szigorítások hatása még nem látszik, de Szlovákiában, ahol szintén elrendelték a távoktatást és kijárási korlátozásokat vezettek be, úgy látszik, sikerül féken tartani a vírus terjedését.

Magyarországon és Lengyelországban viszont továbbra sem érzékelhető semmilyen biztató jel az idősorokat nézve.

Szlovákiában a távoktatást október 12-én, a kijárási korlátozásokat október 24-én vezették be, Csehországban pedig az általános iskolák október 14-én zártak be (a közép- és felsőoktatási intézmények már ekkor is online működtek), a kijárást október 22-től korlátozták. Az intézkedések hatásai úgy tűnik, három-négy hét múltán kezdenek lassan látszani a járványügyi adatokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízikBár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Csehországon kívül egyelőre csak a járvány fékeződése érzékelhető a visegrádi régióban, bár Lengyelországban még ez is bizonytalan.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.