Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 4. 14:46 Adat

Csehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményei

A visegrádi országok közül az elmúlt egy hétben Csehországban a napi új esetek egymillió lakosra vetített számát nézve a az eddigi meredek felfutás éles fordulatot vett. A legsúlyosabb helyzetben lévő országban megtorpanni látszik tehát a járvány, miközben a többi visegrádi országban még tart az emelkedő trend. Ugyanakkor az új fertőzöttek száma továbbra se mond sokat a járványhelyzetről, sajnos Csehországban sem, vagyis túlzott optimizmusra egyelőre még nincs ok.

A pozitív tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest ugyanis még mindig túl magas, messze öt százalék feletti a régióban – e tekintetben egyedül Szlovákiában sikerült érdemben javítani a helyzeten, ahol széleskörű tesztelésbe kezdtek a hétvégén. 

Az elégtelen tesztelés miatt a járvány erőssége egyelőre leginkább a koronavírushoz köthető halálozások alapján jellemezhető. Az egymillió lakosra jutó napi halálesetek számán a csehországi szigorítások hatása még nem látszik, de Szlovákiában, ahol szintén elrendelték a távoktatást és kijárási korlátozásokat vezettek be, úgy látszik, sikerül féken tartani a vírus terjedését.

Magyarországon és Lengyelországban viszont továbbra sem érzékelhető semmilyen biztató jel az idősorokat nézve.

Szlovákiában a távoktatást október 12-én, a kijárási korlátozásokat október 24-én vezették be, Csehországban pedig az általános iskolák október 14-én zártak be (a közép- és felsőoktatási intézmények már ekkor is online működtek), a kijárást október 22-től korlátozták. Az intézkedések hatásai úgy tűnik, három-négy hét múltán kezdenek lassan látszani a járványügyi adatokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízikBár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.