Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 4. 14:46 Adat

Csehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményei

A visegrádi országok közül az elmúlt egy hétben Csehországban a napi új esetek egymillió lakosra vetített számát nézve a az eddigi meredek felfutás éles fordulatot vett. A legsúlyosabb helyzetben lévő országban megtorpanni látszik tehát a járvány, miközben a többi visegrádi országban még tart az emelkedő trend. Ugyanakkor az új fertőzöttek száma továbbra se mond sokat a járványhelyzetről, sajnos Csehországban sem, vagyis túlzott optimizmusra egyelőre még nincs ok.

A pozitív tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest ugyanis még mindig túl magas, messze öt százalék feletti a régióban – e tekintetben egyedül Szlovákiában sikerült érdemben javítani a helyzeten, ahol széleskörű tesztelésbe kezdtek a hétvégén. 

Az elégtelen tesztelés miatt a járvány erőssége egyelőre leginkább a koronavírushoz köthető halálozások alapján jellemezhető. Az egymillió lakosra jutó napi halálesetek számán a csehországi szigorítások hatása még nem látszik, de Szlovákiában, ahol szintén elrendelték a távoktatást és kijárási korlátozásokat vezettek be, úgy látszik, sikerül féken tartani a vírus terjedését.

Magyarországon és Lengyelországban viszont továbbra sem érzékelhető semmilyen biztató jel az idősorokat nézve.

Szlovákiában a távoktatást október 12-én, a kijárási korlátozásokat október 24-én vezették be, Csehországban pedig az általános iskolák október 14-én zártak be (a közép- és felsőoktatási intézmények már ekkor is online működtek), a kijárást október 22-től korlátozták. Az intézkedések hatásai úgy tűnik, három-négy hét múltán kezdenek lassan látszani a járványügyi adatokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízikBár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.