Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 31. 12:27 Világ

Több millió dollárt csaltak el egy magyar számlával a legnagyobb múltú sportrendezvénytől

Jövőre rendezik az Amerika Kupa nevű vitorlásverseny következő fordulóját, a szervezésre szánt pénz egy része azonban egy magyar bankszámlán landolt. Júliusban derült ki, hogy ismeretlen csalók 2,8 millió új-zélandi dollárral (560 millió forinttal) rövidítették meg az aucklandi verseny szervezőit, most pedig újabb részletek derültek ki.

Az Amerika Kupa*Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, valójában Amerika Kupája lenne a helyes fordítás, mivel az első győztes hajóról, az Amerikáról nevezték el a versenyt. a legnagyobb múltra visszatekintő nemzetközi sportesemény, 1851-ben rendezték meg először. A szakmában a nemzetközi vitorlázás csúcsának tartják a versenyt, amelyre a „legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze”. Az elmúlt húsz évben három-négy évente rendezték meg, és mindig két csapat küzd egymással, a regnáló bajnok és a kihívó (amelynek a Louis Vuitton luxusmárkáról elnevezett selejtezőt kell ehhez megnyernie).

Az 2021-es aucklandi versenyt a címvédő Team New Zealand szervezi, kihívója pedig egy szicíliai csapat lesz. A szervezésre több mint 250 millió új-zélandi dollár (50 milliárd forint) állami támogatást kapott a csapat, és ebből a pénzből szipkáztak el 2,8 milliót.

A feljelentés alapján egy egészen egyszerű trükkel verték át a szervezőket. Az új-zélandi csapatnak egy Circle-O nevű német-osztrák vállalkozás lett az egyik beszállítója. A csalók 2019 nyarán jelentkeztek be a szervezőknél, egy olyan e-mail címről, amely nagyon hasonlított a Circle-O ügyvezetőjéére (circle helyett clrcle volt benne). Egy júliusi kifizetésről érdeklődtek, amelyet az új-zélandi szervezők már kifizettek. Valamiért azonban azt hitték, hogy a következő, októberi utalás miatt írtak.

Amikor ez kiderült a csalók számára, szeptemberben küldték a számlát, azt kérve, hogy egy új, magyar bankszámlaszámra utalják a pénzt. „Nekünk mindegy, hova küldjük” – jött a válasz, és elutalták a 2,8 millió dollárt. Az eset július elején derült ki, és vezető hír volt Új-Zélandon. A szervezők akkor azt mondták, hogy a pénz egy részét visszakapták, de az nem derült ki, hogy hogyan. Az elkövetőket eddig nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVizsgálják a hatóságok, hogy miért utalt a zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt egy magyar számláraAz Interpol kiszivárgott levele szerint megalapozott a gyanú, hogy bűncselekmény áll az utalás mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csalás Új-Zéland vitorlás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.