Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 15. 17:36 Közélet

Vizsgálják a hatóságok, hogy miért utalt a zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt egy magyar számlára

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – állítja egy helyi lap. A ZimLive a cikkben publikálta is az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött el a hararei kollégáknak április végén (Frissítés: az Interpol a cikk megjelenésekor reagált a megkeresésemre, amelyben annyit közölt, hogy az Interpol nem kommentálhat konkrét eseteket).

A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők. Két olyan céggel is szerződést kötött a zimbabwei kormányzat, amelyek nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, így eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket a helyi törvények szerint.

Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. Az 51 éves férfi korábban éveken át Olaszországban dolgozott húskereskedőként, és az Interpol szerint már ekkor is több gyanús ügylete volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem értik, de Afrikában csak a bizalmat kell megszerezni, és folyni fog a tejEgy Kongóba emigrált kisnyugdíjason és több, Afrikában próbálkozó üzletemberen keresztül mutatjuk be, hogy milyen magyarként üzletelni a déli kontinensen.

A férfi az olasz állampolgárságot is megszerezte, decemberben pedig svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál. Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra.

Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról. Bemutatott egy állítólagos szerződést, amely a svájci cég és egy zimbabwei állami vállalat között született. Az Interpol levele szerint azonban a szerződés csak a svájci vállalkozás részéről volt lepecsételve és aláírva, ráadásul a szerződési feltételek is hiányoztak róla.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország, ahol héthavi fizetésbe kerül egy hűtőHa társadalmi-gazdasági összeomlásról van szó, nehéz felvenni a versenyt Venezuelával, de Afrikában is akad hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő ország.

Az nem világos, hogy az ügy hogyan jutott el az Interpolig. A Magnet Bank nem reagált a hétfő délelőtt elküldött megkeresésemre. Az Interpol kiszivárgott levelében pedig az szerepelt, hogy a NAV-tól értesültek a pénzmosásgyanús esetről. A NAV annyit írt a megkeresésemre, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.

Az Interpol szerint mindenesetre megalapozott a gyanú, hogy az átutalt pénz bűncselekményből származik önmagában amiatt, mert ilyen mennyiségű pénz érkezett Zimbabwéből egy svájci cég által használt magyar bankszámlára, amelyet korábban nem használtak. A cikk szerint közelebbről nem meghatározott „magyar hatóságok” vizsgálják az esetet pénzmosás gyanújával. 

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök. Fotó: AFP

A magyar tulajdonban álló Magnet Bankot egyébként kétszer is megbüntette a Magyar Nemzeti Bank a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. 2014-ben az MNB „a Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán” folytatott le egy vizsgálatot. „Számos hiányosságot állapított meg” a nemzetközi szankciós listákkal kapcsolatos szűréseknél, amiért 19 millió forint bírságot szabott ki.

Két éve pedig 47 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Magnet Bankra hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt. 

A zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa 2017-ben került hatalomra, miután a Zimbabwét évtizedeken át utaló Robert Mugabét lényegében megpuccsolta a saját pártja. Az elnyomás és a korrupció azonban nem csökkent Mnangagwa vezetése alatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet zimbabwe Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.