Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. június 5. 15:05 Adat

Rekord meleg volt globálisan az itthon hűvös május

Saját tapasztalataink alapján meglepő lehet, de a világ egészét tekintve a mérések kezdete óta soha nem volt még olyan meleg a május, mint a mögöttünk hagyott hónap – derült ki az EU Kopernikusz szolgálatának adataiból.

Globálisan 0,63 Celsius-fokkal haladta meg az idei május az 1981-2010 közötti évek azonos hónapjainak átlagát, az eddig rekordtartó 2016-os májust 0,05 fokkal múlta felül. Az alábbi térképen a piros árnyalataival jelölve látható, hogy ez elsősorban mely térségeknek köszönhető: Szibéria északnyugati részén az eltérés a 10 fokot is meghaladta, de Nyugat-Alaszka és az Antarktisz több térsége is jóval melegebb volt az említett időszakban megszokottnál.

Európa térképén jól látszik, hogy a kontinens hazánkat is magában foglaló jókora részén viszont más volt a helyzet. Északnyugati irányból szinte folyamatos volt a hideg utánpótlása, ezért a Skandináviától a Balkánig terjedő térségben hidegebb volt a megszokottnál a május. Ez az egész európai átlagot lehúzta 0,3 fokkal az 1980-2010-es referencia-időszakra jellemző alá.

Ha a három tavaszi hónapot egyben vizsgáljuk, akkor Közép-Európában kevésbé markáns az eltérés, de azért egy picit így is elmaradt a hőmérséklet a megszokottól. Európa egészében viszont már átfordul az előző mutató, 0,7 fokkal volt melegebb a tavasz, mint 1980-2010 átlaga.

Ami ezen a térképen is feltűnő, az Szibéria északi-északnyugati részén a rendkívüli meleg. Ennek hatására a térségben a folyók jege minden korábbinál hamarabb kezdett olvadni, a korábban örökké fagyott altalaj, a permafroszt olvadását pedig már összefüggésbe hozták a norliszki ipari katasztrófával is, amely során egy hatalmas tárolóból 20 ezer tonna üzemanyag került a környezetbe. A rendkívüli meleg miatt pedig máris újra erdőtüzekkel kell küzdeni Szibériában.

Érdemes megnézni a tavaly júliustól idén májusig tartó 12 hónapos időszakot is, amelynek hőmérséklete globálisan 0,66 fokkal lépte túl az 1980-2010-es átlagot. Egyben csúcsot is beállított, pont ugyanakkora volt ugyanis az átlaghőmérséklet, mint a 12 havi gördülő átlagban eddig egyedül vezető 2015. október-2016. szeptember közötti időszakban. (A naptári éveket tekintve egyébként 2016 eddig a csúcstartó, 2019 a második legmelegebb.)

Ez a 0,66 fokos túllépés nem tűnik olyan soknak, csakhogy

ha nem az 1980-2010-es időszakhoz, hanem az iparosodás előtti korhoz viszonyítunk, akkor a többlet 1,3 Celsius-fok.

A párizsi klímaegyezmény szerint ugyebár nem szabadna átlépni az 1,5 fokot, vagyis ehhez már vészesen közel vagyunk. Főleg annak tudatában, hogy a hetvenes évek óta évtizedenként közel 0,2 fokot nőtt az átlaghőmérséklet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfél évünk van, hogy legyen esélyünk megmenteni a FöldetIdeje arra koncentrálni, hogy megszülessenek azok a klímavédelmi akciótervek, amelyekkel tényleg elérhetik az országok az elmúlt pár évben megfogalmazott célokat a következő évtizedben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális felmelegedés hőmérséklet klímaváltozás melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.