Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 15. 10:50 Világ

Alig jött ki belőle, újra recesszióba eshetett az orosz gazdaság

A negyedik negyedévben másfél százalékkal alacsonyabb volt az orosz GDP, mint a harmadik negyedben – írja a Bloomberg egy amerikai bank, a JP Morgan elemzőinek becslése alapján.

Mivel a harmadik negyedévben szerintük 0,2 százalékkal esett az orosz gazdaság teljesítménye, ezért úgy áll a dolog, hogy Oroszország alig egy évnyi fellendülés után visszaesett a recesszióba, legalábbis technikailag. Ez nagy mutatványnak tűnik ebben az időszakban, amikor Oroszország messze legfontosabb bevételforrása, a kőolaj 10-20 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban.

Igaz, a JP Morgan becslése szerint az utóbbi időben teljesen máshogy alakultak az orosz gazdaság számai, mint amit a hivatalos Roszstat-adatok mutatnak:

 

Az orosz állami Vnyesekonombank becslésén is látszik az új keletű gyengeség:

A JP Morgan elemzői szerint meglepő, hogy ilyen gyengén ment az orosz gazdaság, különösen a lakossági fogyasztás és az ipari termelés alakult a vártnál gyengébben. Utóbbinak köze lehet ahhoz, hogy Oroszország is visszafogta a kőolajtermelését az OPEC-kel kötött megállapodásának megfelelően, ami üthetett egyet kőolaj-feldolgozó iparon. Az orosz kormányzat lassított a fegyverkezési programon is, és ez szintén látható mértékben visszavethette a növekedést: a feldolgozóipar teljesítménye 3,6 százalékkal esett novemberben. A katonai beruházások 38 százalékkal estek vissza a harmadik negyedévben.

Közben az elemzők szerint a kibocsátási rés hamar bezáródott, az orosz gazdaság további növekedéséhez komoly kapacitásbővítésekre lenne szükség, különben inkább az infláció fog csak beindulni. Ez azt jelenti, hogy a 2014 és 2016 közötti mély recesszió után nem lehet érdemi kilábalásról beszélni. Az orosz gazdaságot egyszerre sújtják a nyugati szankciók és az, hogy még mindig alacsonyabb az olajár, mint a 2014 előtti időkben. Az államháztartásnak, a monetáris politikának, a háztartásoknak és a cégeknek is sikerült alkalmazkodnia a sanyarú körülményekhez, de ez nem jelenti azt, hogy létrejöttek volna egy nyersanyagtól független fellendülés alapjai.

Az éves növekedés 2017 egészére így is meglesz, az orosz jegybank szerint 1,7-2,2 százalék lehetett. Az éppen nagy lendülettel kampányoló Vlagyimir Putyin orosz elnököt sem érdekli a dolog annyira, a közelmúltban arról beszélt, hogy minden rendben van: alacsony a munkanélküliség, és mindenki optimista lehet az orosz gazdaság teljesítményével kapcsolatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gdp kőolaj Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.