Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 12:30 Világ

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Németország sajátos utat választott a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, hidrogénnel igyekeznek kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Az erről szóló stratégia még csak alig egy hónapja szivárgott ki a sajtóban, a német kormány azonban már hozzá is látott a tervek megvalósításához a Bloomberg legújabb értesülései szerint.

A hidrogén előállítása egyelőre nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, többek között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni, méghozzá éppen az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogén-beszállítói láncot Németország technológiai támogatásával. A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak.

Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje.

– mondta el Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár az amerikai lapnak. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A német kormány várhatóan márciusban még több részletet fog a nyilvánosság elé tárni a zöld hidrogéniparral kapcsolatos stratégiájáról. A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára kerültek, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöld hidrogén felvevő piacai között tűnhetnek fel hamarosan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia hidrogén németország Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.