Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Bár korábban elsősorban a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépés miatt szerepelt a címlapokon Dominika Kulczyk, múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

A Bloomberg cikke szerint a Knightsbridge negyedben lévő épületet Kulczyk Mike Spink ingatlanfejlesztőtől vásárolta meg, aki tavaly egy ennél is sokkal nagyobb üzletet ütött nyélbe, amikor 95 millió fontért adott el egy 200 éves londoni házat Ken Griffin amerikai üzletembernek.

Bár az üzletet sem a vevő, sem az eladó nem kívánta kommentálni, korábbi iratokból kitűnik, hogy a lengyel milliárdos nem kötött rossz üzletet, a két György-korabeli ház alapos átépítésével létrehozott ingatlant ugyanis 65 millió fontra tartotta a fejlesztője.

Ez azt mutatja, hogy a londoni luxusingatlan-piacon nyomottak az árak, noha az utóbbi hónapokban több nagy értékű tranzakció is volt. Januárban meg is dőlt a londoni árrekord, amikor Cheung Chung Kiu kínai ingatlanmágnás 200 millió fontért vásárolt egy palotát Knightsbridge-ben. A potenciális vevők igyekeznek kihasználni a gyenge fontot, és megelőzni egy esetleges új adót, amely a külföldi ingatlanvásárlókra vonatkozna.

Ahogy korábbi portrénkban írtuk, Dominika Kulczyk akkor lett a leggazdagabb közép-kelet-európai nő, amikor 2015-ben testvérével együtt megörökölte apja, az egyik legvagyonosabb lengyel vállalkozónak számító Jan Kulczyk vagyonát. Az elsősorban az üzletre fókuszáló testvérével ellentétben Dominika nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nőPápua Új-Guineától Kolumbiáig készített dokumentumfilmeket a legelesettebbekről a hatalmas vagyont öröklő Dominika Kulczyk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dominika Kulczyk Lengyelország London luxusingatlan milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.