Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 21. 13:59 Világ

70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélyben

Uganda, Kenya, Szomália, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti, és Tanzánia után a napokban az ugandai határt átlépve Dél-Szudánt is elérte az elmúlt évtizedek legnagyobb sáskajárása, ami jelenleg nyugatra tart. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a sáskák hamarosan megint szaporodni fognak, ami a kelet-afrikai régióban 25 millió ember élelmiszerellátásának biztonságát veszélyeztetheti – írta a Guardian.

Az élelmezéssel már a sáskainvázió előtt is voltak problémák a környéken, az ENSZ decemberi jelentése szerint a nagyjából 1 millió embert közvetlenül érintő árvizek miatt a lakosság kétharmadának volt bizonytalan az élelmezési helyzete. Az olajban gazdag afrikai országban öt év után nemrég lett vége a polgárháborúnak, ami a lakosság negyedét kényszerítette arra, hogy elmeneküljön otthonából.

Bár a sáskák jelenléte nem szokatlan a kelet-afrikai régióban, a szeptember óta tartó sáskajárás jóval súlyosabb a megszokottnál: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet nyilvántartása alapján

Kenyában 70, Etiópiában és Szomáliában 25 éve nem volt ilyen nagyságú sáskajárás.

 

A sivatagi sáskák a többi sáskafajhoz képest is különösen falánkak és gyorsan mozognak: a Bloomberg cikke alapján egy rajban nagyjából 40-80 millió felnőtt egyed van, ami nagyjából egy négyzetkilométeren belül tömörül. Egy raj nagyjából napi 150 kilométer megtételére képes, és egy nap alatt annyi élelmet fogyaszt el, mint 35 ezer ember. A sivatagi sáska nagyjából minden növényt megeszik, amit talál, és általában a talált élelmiszer legalább 80 százalékát el is fogyasztja.

A sáskák alapjáraton nem feltétlenül mozognak rajban: a Conversation cikke szerint akkor állnak össze, ha összetalálkoznak, és ilyenkor együtt indulnak élelmet keresni. A jelenleg Afrikában pusztító rajok eredetileg Jemenből és Ománból érkeztek a Vörös-tengeren keresztül.

Jemeni gyerekek próbálják elkapni a sáskákat 2019 júliusában. Fotó: AFP / Europress.

2018 októberében a Luban ciklon komoly esőzéseket eredményezett, ezáltal a sáskát megerősödtek és szaporodni kezdtek. 2019 januárjától kezdve a rajok szaporodni kezdtek az Arab-félszigeten, majd júniusban átkeltek a Vörös-tengeren és terjedni kezdtek Afrika szarván is. Az októberi és novemberi árvizek újra ideális feltételeket teremtettek a szaporodáshoz, így jutottak el decemberben Kenyába.

A helyzet jelenleg Kenyában, Etiópiában és Szomáliában a legsúlyosabb, ami szakértők szerint arra utal, hogy a levegőből permetezett rovarirtók eddig csak nagyon kevés sáskát pusztítottak el. Meshack Malo, a FAO dél-szudáni képviselője a Guardiannek azt mondta, a sáskák színéből arra lehet következtetni, hogy még ebben a hónapban új szaporodni fognak.

A FAO januári előrejelzése szerint a sáskák száma júniusig 500-szorosára nőhet, ugyanis március és május között heves szezonális esőzések várhatóak, ami ideális a sáskák szaporodásához. Tavaly október és december között 40 éves rekordot döntött az esőzés, a csapadék mennyisége egyes helyeken a négyszerese volt az átlagosnak.

Rick Overson, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a globális felmelegedés miatt gyakoribbá és nagyobbá váló esőzések miatt gyakrabban és nagyobb mennyiségben kell számítani a sáskák jelenlétére. Baldwyn Torto, a Nemzetközi Rovarfiziológiai és Ökológia Központ kutatója szerint a kártevők közül a sáskák a legrosszabbak, de az élelmezési helyzetet a klímaváltozás a környéken nem csak a sáskák, hanem más kártevők szaporodásának segítésén keresztül is nehezíti.

A FAO a helyi kormányzatokkal együttműködve igyekszik kezelni a helyzetet, és ehhez 76 millió dollárnyi pénzügyi forrásra van szüksége. Ebből február 10-ig egyelőre csak 20 millió dollár érkezett meg.

A kármentést az érintett országok némelyikében az instabil politikai helyzet is nehezíti: Szomáliában például nem lehet légi irtást elrendelni mindenhol, mert bizonyos területek felett megszűnt a kormány szuverenitása. Az irtással ráadásul azért is érdemes csínján bánni, mert ha túlzásba viszik a vegyszerek használatát, az ökoszisztéma egésze szempontjából hasznos rovarok is áldozatul eshetnek a sáskák elleni hadjáratnak.

Arról nem is beszélve, hogy gyakran a lakosság elkeseredésében olyan eszközökhöz folyamodik, ami vagy teljesen hatástalan, vagy szintén káros az ökoszisztémára. Etiópiában az emberek szemetet és autógumikat égettek abban reménykedve, hogy a füst elűzi a rovarokat. Máshol a farmerek fütyüléssel és kiabálással, városi területeken pedig az autódudákkal igyekeztek arra ösztökélni a sáskákat, hogy álljanak arrébb.

A sáskák nem csak Kelet-Afrikában okoznak hatalmas problémákat: Pakisztánban január végén országos szükségállapotot rendeltek el, miután a sáskák megdézsmálták az ország búza- és pamutültetvényeit. A rovarok azóta már a határon átkelve Indiába is eljutottak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika élelmiszer kelet-afrika klímaváltozás sáska sáskajárás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.