Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 14. 14:22 Világ

Tovább késik az amerikai rakétavédelmi bázis Lengyelországban

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

A Balti-tengerhez közeli területre, Redzikowóba tervezett létesítménnyel kapcsolatban még novemberben is azt közölte az amerikai rakétavédelmi ügynökség, hogy az eredeti, 2018. decemberi határidőhöz képest kétéves késéssel lesz működőképes. A héten viszont már azt nyilatkozta az ügynökség szóvivője, hogy – bár még dolgoznak az új előrejelzésen – csak 2022-ben állhat szolgálatba a bázis, mert az építkezések folyamatosan késnek.

A Pentagon a 186 millió dolláros projekt kivitelezésével a brit John Wood Group amerikai leányvállalatát bízta meg, amely akár 12 millió dolláros jólteljesítési bónuszt is behúzhatott volna, de ebből legfeljebb már csak 300 ezer dollárhoz juthat hozzá. A késés miatt az amerikai védelmi minisztériumnak a 2021-es költségvetése részeként 96 millió dollár plusz finanszírozást kell kérnie a bázis befejezéséhez – írja a Bloomberg.

A rakétavédelmi ügynökség igazgatója hétfőn azt mondta, hogy ugyan a lengyelországi projekt 92 százalékban kész van, csak éppen a hiányzó rész az, „amire igazán szükségünk van, ami működőképessé tesz egy katonai rendszert”.

Térségünkben már működik egy a tervezett lengyelországihoz hasonló rakétavédelmi felderítő-elhárító létesítmény, a romániai Deveseluban, amelyet 2016-ban avattak fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azoktól a rakétáktól kell félniük az amerikaiaknak, amelyeket most kilőttek rájukIrán előre szólt, és nem is a legpontosabb fegyvereivel vágott vissza Amerikának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok Irán Lengyelország rakéták rakétavédelmi rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.