Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 14. 12:01 Vállalat

Akár Győrbe is hozhatják a Skoda Superb gyártását

A pozsonyi Volkswagen-üzem mellett a győri Audi-gyár is potenciális helyszíne lett a Skoda Superbek gyártásának. A cseh sajtó szerint a VW-csoportban a szokásosnál is jobban kezdtek variálni a modellekkel és a helyszínekkel, mert egyszerre több tényező miatt sorra dőlnek a dominók.

A bonyodalmak azzal kezdődtek, hogy a németországi Emdenben lévő üzemet kizárólag elektromos hajtású verziókra állítják át 2022-től, így viszont a Passatokat el kell mozgatni onnan. A csoport régóta keres új helyszínt egy zöldmezős beruházással épülő gyárnak, amely többek között a Passatoknak is új otthont adhatna, és hosszas előkészítés után a törökországi Izmir melletti Manisa városát választotta ki befutónak.

Csakhogy az 1,3 milliárd eurós beruházásról való végső döntést a törökök szíriai szerepvállalása miatt kialakult nemzetközi helyzet következtében el kellett halasztani, és az újabb hírek szerint még az is benne van a pakliban, hogy vissza kell vonni. Ez jó hír lenne az üzemre eséllyel pályázó Bulgáriának és Szerbiának, ám amíg a helyzet tisztázódik, az autókat valahol le kell gyártani.

Így jött képbe a pozsonyi gyár, amely átvehetné a Passat család tagjainak gyártását, de újabban már az is felmerült, hogy Győr is szerepet kapna az áthelyezésben, így kerülhetnének a Superbek Magyarországra. Minderről azonban csak a modelláthelyezések miatt felháborodott cseh szakszervezetek kommunikálnak a helyi sajtóval, a cég mindent találgatásnak nevez, és semmit sem kommentál.

Amíg a Skoda gyárat keres, a kelet-európai olcsóbb szegmensben agresszívan terjeszkedő Dacia sem pihen. A román sajtó mai érdekes híre, hogy a Carscoops oldalon megjelentek a fotók az új Loganról (amely szokás szerint úgy van festve, hogy a formát ne lehessen pontosan kivenni).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgymillióval drágulhat az Octavia, a Skoda a tűzzel játszikA céges flották legnépszerűbb autója alaposan megdrágulhat, kérdés, hogy hajlandóak lesznek-e ekkora felárat fizetni érte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem vagyunk versenyben az új Skoda-gyárértIndulnak a konkrét tárgyalások, Szerbia, Törökország, Bulgária és talán Románia lehet a befutó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Audi autó autógyártás Győr Passat Skoda Superb Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.