Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 16. 12:12 Élet

Kiderült, mikor érezzük magunkat legrosszabbul életünk során

Az emberek boldogságérzete 47-48 éves korukban éri el a mélypontját – állapította meg egy 132 ország felméréseit összegző brit kutatás.

David Blanchflower, a Dartmouth College professzora a jóllét és az életkor összefüggésére vonatkozó adatokat tanulmányozta. Ezekből azt állapította meg, hogy a boldogság, avagy az élettel való elégedettség mindenhol nagyjából U alakú, függetlenül a válaszadók végzettségétől, munkaerőpiaci helyzetétől és attól, hogy házasok-e.

Az eredmények szerint a mélypont a fejlett országokban – Magyarország is annak számít – 47,2 éves korban következik be, míg a fejlődőkben pontosan egy évvel később. Ez tehát arra utal, hogy nem csak legenda az életközépi válság létezése, legalábbis abban az értelemben, hogy általában nem érzik magukat annyira jól az emberek, mint az említett kor előtt és után.

„A görbe alakja független attól, hogy egy országban a medián jövedelem magas vagy alacsony, és attól is, hogy általában meddig élnek az emberek” – írta a szerző.

Ahogy a Bloomberg cikkében olvasható, az emberek szubjektív jóllétével kapcsolatos eredmények egyre fontosabbak gazdasági szempontból is.

„A globalizáció kedvezőtlen hatásai által sújtott közösségek alkalmazkodóképességét a válság megviselte, és különösen nehezen birkóznak meg egy sokkal azok, akik kevés tartalékkal rendelkeznek, és az életközépi válság miatt is sérülékenyek”

– írta egy másik, szintén a napokban megjelent tanulmányában a korábban az angol jegybanknál is dolgozó szerző.

Ez a leírás vonatkozhat például azokra az amerikai gyári munkásokra, akik a gyártás Kínába telepítése és/vagy az automatizáció miatt veszítették el az állásukat. Ha nincsenek pénzügyi tartalékaik, és az említett életkorban vannak, különösen nehezen birkóznak meg ezzel a helyzettel. De a rendszerváltás után idehaza is több ehhez hasonló időszak volt, elég a szocialista gyáripar összeomlására, majd a 2008-as válság okozta tömeges elbocsátásokra gondolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boldogság életközépi válság válság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.