Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 4. 12:31 Világ

Környezetpusztítással vádolják a Nutella gyártóját Olaszországban

Nem könnyű a globális élelmiszergyártó vállalatok élete, a világ szinte minden szegletét érintő beszerzési láncaik miatt gyakran kerülnek környezetvédő vagy emberi jogi szervezetek célkeresztjébe, különösen a fejlődő országokban zajló tevékenységük miatt. Ritkább, hogy saját hazájukban induljon ellenük mozgalom, a leginkább a Nutella gyártójaként ismert Ferreróval azonban most ez is megesett Olaszországban.

Ugyan a Nutella mindössze 13 százalékban tartalmaz mogyorót (többségében cukorból és pálmaolajból áll), így is hatalmas mennyiségre van szüksége belőle az évente 10 milliárd eurós forgalmú Ferrerónak. Törökország után Olaszország a világ második legnagyobb mogyorótermesztője, ám ennek ára van.

A közép-olaszországi Umbria tartományban, az Alfina-fennsíkon jókora területen tüntetik el a korábbi változatos növényzetet, hogy helyet csináljanak a monokultúrás mogyoróültetvényeknek. A Ferrero és a helyi gazdálkodói szövetség szerződése szerint 2023-ig 700 hektáron kezdenek mogyorótermesztésbe, míg országos szinten az a cél, hogy 70-ről 90 ezer hektárra növeljék az erre szolgáló területet.

 

Az említett fennsíkon azonban sokan nem örülnek ezeknek a terveknek. Az Economist cikkében megszólaltatott helyi környezetvédő szerint egyetlen mogyorófa napi 30 liter vizet igényel, emellett pedig nagy mennyiségű rovarirtót és műtrágyát is fel kell használni a kívánt termésmennyiség biztosítása érdekében. Sok helyi attól tart, hogy ezek az anyagok a közeli Bolsena-tóban kötnek ki, hiszen a fennsíkról oda folyik le a csapadék. A szomszédos Lazio tartományban lévő Vico-tó példájára hivatkoznak, amely körül évtizedek óta termesztenek mogyorót, és 2009-ben úgy elszaporodtak benne a mérgező anyagokat termelő algák, hogy egy drága víztisztítót kellett üzembe helyezni.

A Ferrero visszautasította a kritikát, mondván, a Bolsena-tó körül elenyésző a mogyorótermesztés, az alternatívaként szóba jöhető olíva-, alma- és szőlőtermesztés pedig még inkább vegyszerigényes.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyerekmunka és kizsigerelés árnyékolja be a mogyorókrémek előállításátTörökországból származik a világ mogyorótermesztésének közel 70 százaléka, ahol a munkások sokszor nyomorúságos körülmények között dolgoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ferrero mogyoró Nutella Olaszország tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.