Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. május 1. 11:38 Élet, Világ

Gyerekmunka és kizsigerelés árnyékolja be a mogyorókrémek előállítását

Törökország fekete-tengeri partvidéke a világ legjelentősebb mogyorótermesztő területe, köszönhetően a napfényes órák, a csapadék mennyisége és az agyagos talaj ideális elegyének. Az itteni mintegy 600 ezer farmról származik a világ mogyorótermésének közel 70 százaléka.

A legtöbb mogyoró a Nutellában köt ki. Ugyan a Nutella mindössze 13 százalékban tartalmaz mogyorót (többségében cukorból és pálmaolajból áll), a török mogyoró harmadát a krémet gyártó Ferrero vásárolja fel.

 

Ahogy korábban bemutattuk, Magyarországon a Nutella kivételesen népszerű termék, rengeteg magyar fogyasztja napi szinten a krémet, amelynek alapanyaga részben Törökországból származik. Arról viszont kevesen tudhatnak, hogy kizsigerelt, szabálytalanul alkalmazott vendég- és gyerekmunkások részvételével termesztik a mogyorót Törökországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Almdudlert és a Nutellát még Bud Spencernél is jobban szeretjükDavid Guetta és Vin Diesel a két legnépszerűbb külföldi nálunk a Facebook-oldalaik alapján, arányaiban viszont az Almdudlernek van a legtöbb magyar kedvelője.

Az ottani munkásokról és munkakörülményekről a New York Times-ban jelent meg egy részletes cikk. A mogyoróültetvényeken több ezer szíriai vendégmunkás dolgozik, akik közül keveseknek van munkavállalási engedélye. Ez azért lehetséges, mert a török munkaügyi törvények nem vonatkoznak az 50 főnél kisebb cégekre.

„Az elmúlt hat év ellenőrzései során egyetlen olyan mogyorótermesztőt sem találtunk Törökországban, amely megfelelt volna a tisztességes munkára vonatkozó alapelveknek” – mondta a New York Times-nak Richa Mittal, a törökországi ültetvényeket is monitorozó szervezet, a Fair Labor Association vezetője.

A szervezet idei felmérése szerint a munkások jelentős része gyerek: az ültetvényen dolgozók 13 százaléka 16 éven aluli, 25 százaléka 16-17 éves. A szíriai háború miatt az utóbbi években egyre több gyerek dolgozik a földeken. A New York Times szerint a Ferrero a leginkább titkolózó felvásárló a nagyobbak közül, ezért hivatalosan nem lehet tudni, hogy mely ültetvényekről szerzi be a mogyorót, de méretéből adódóan jelentős részükkel lehet kapcsolatban.


Videó a betakarításról

A török mezőgazdaságban mintegy 200 ezer szíriai vendégmunkás dolgozik, és a lap egy szíriai családon keresztül mutatja be az ültetvényeken dolgozók viszontagságos sorsát. A család Szíriában földműveléssel foglalkozott, és a háború miatt költöztek át a török-szíriai határ török oldalára. A családfő és hat fia idénymunkásként dolgozott észak-törökországi farmokon, de megfogadták, hogy soha többé nem térnek vissza.

A beígért fizetés felét kapták meg, napi 10 dollárt (2900 forintot), a munka pedig veszélyes volt. Az ültetvények jó része meredek lejtőkön helyezkedett el, így a fiai a munka nagy részében kötelekkel voltak biztosítva, hogy ne szenvedjenek komoly balesetet. Végül két hónap alatt csak annyi pénzt tudtak összeszedni, hogy az ottani költségeiket és a hazautazásukat fedezzék.

Az ültetvényeken heti hét napot dolgoznak, több helyen reggel 7-től este 7-ig tart a rendkívül kemény fizikai munka. Ez két fázisból áll: a gyűjtésből és a rakodásból. Egy teli zsák jellemzően 50 kilogrammot nyom. „A fő probléma, hogy annyira meredek a talaj mindenhol, hogy sehol sem tudsz egyenes felszínen állni” – mondta a családfő egyik rokona.

Az egyenetlen terep amiatt is problémás, mert lényegében lehetetlenné teszi a gépesítést, a kis ültetvények törvényen kívülisége pedig bebetonozza az töredezettségüket. Egy ültetvény átlagos mérete mindössze 1,6 hektár, ez is gátja a hatékonyságnak. Ebből fakadóan hiába zsigerelik ki a munkásokat, a New York Times szerint a legtöbb ültetvény így is alig képes nyereséget termelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Ferrero gyerekmunka Nutella Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.