Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 20. 10:22 Világ

Kína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozással

Kína kedden jelentette be, hogy létrehozza a világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét, ezáltal hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen. Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, több szenet éget el, mint a világ többi része összesen. A klímaváltozásért felelős szennyzőanyagok negyede Kínából származik, annyi, mint Észak-Amerikából és Európából összesen.

A régóta várt bejelentés alapján Kína egy hatalmas piacot hoz létre, amelyen a szennyező vállalatok egymással kereskedhetnek a károsanyag-kibocsátások mennyiségével. A rendszer lényege, hogy ha egy vállalat több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit az állam meghatároz számára, akkor vásárolhat magának többletkapacitást egy olyan vállalattól, amelynek fölösleges kapacitása marad.

A rendszert egyelőre a kínai állam tulajdonában lévő energiaszektort érinti, amely a fosszilis fűtőanyagokból származó összes szennyezés közel feléért felelős. Ha az elképzelések szerint működik majd a modell, akkor a többi iparágban is bevezetik. A környezetbarát működésre ösztönző rendszer részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikor lépne életbe.

A kínai vezetéssel szemben egyre nagyobb volt a nyomás mind belföldön, mind külföldön, hogy lépjen fel hatékonyabban a légszennyezés ellen. A New York Times szerint a kínai közvélemény egyre inkább aggódik a városi szmog, a vízminőség és a talajszennyezettség miatt. Ráadásul a jövőben várhatóan tovább növekszik majd a légszennyezettség a rohamosan növekvő autópark és az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság miatt.

A program sikere azonban erősen kérdéses, legalábbis a hasonló kísérletek korábban rendre kudarcot vallottak. Európában és önkormányzati szinten Kínában is megpróbálkoztak már a modellel, de a hatóságok túl enyhén szabták meg a szennyező vállalatok számára a határértékeket, így azok nem váltak érdekeltté abban, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína klímaváltozás környezetszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.