Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 4. 11:52 Adat

Eleged van a részeg brit turistákból? Nem vagy egyedül

Érdekes felmérést közölt YouGov közvélemény-kutató a különböző nemzetiségű turisták megítéléséről. A londoni székhelyű szervezet arra volt kíváncsi, hogy az egyes országokban mely turistákat kedvelik a leginkább és a legkevésbé, de emellett rákérdeztek arra is, hogy az egyes országok lakói saját honfitársaikról mit gondolnak.

Az eredményekből az látszik, hogy földrajzilag elég eltérő, kik akasztják ki leginkább a helyieket, egy-egy régióban azonban jellemzően ugyanazokat a küldő országokat említették a leggyakrabban. Nyugat-Európában például egyértelműen a britektől irtóznak a leginkább: a spanyoloknál majdnem minden második megkérdezett a szigetországi turistákat említette, de a németeknél is ők végeztek a lista élén. Sőt maguk a britek is úgy gondolják, hogy ők a legrosszabb turisták.

 

Kelet-európai országok sajnos egyáltalán nem kerültek be a felmérésbe (legalábbis fogadó országként), de nem lenne meglepő, ha nálunk is hasonló eredményeket hozott volna a kutatás. A britek mindenesetre általánosan úgy érzik, hogy rossz a megítélésük turistaként. Tízből hatan mondták azt, hogy a helyiek inkább rossz véleménnyel vannak róluk külföldön, és csak negyedük szerint alakult ki pozitív kép a világban utazgató honfitársaikról. Ez messze a legrosszabb arány: a felmérésbe bevont országok többségében ugyanis előbbi mutató 30 százalék alatt volt.

Bár az Egyesült Királyságból érkezőknek az észak-európai országokban sincs jó hírük, ebben a térségben az oroszokat még kevésbé kedvelik: a dánoknál, a finneknél, a norvégoknál és a svédeknél is ők végeztek az élen. Ázsiában és Ausztráliában a kínaiaktól fáznak a leginkább, méghozzá nagyon magasan. A szingapúriaknak például a kétharmada gondolta úgy, hogy a kínaiak a legrosszabb turisták, de Vietnamban, Thaiföldön és Malajziában is majdnem minden második megkérdezett őket említette. A Közel-Keleten viszont szinte mindenhol a szaúdiakat fogadják a legkevésbé lelkesen.

Az, hogy a britek, az oroszok és a kínaiak is a legidegesítőbb turisták közé tartoznak, azért is kellemetlen, mert ez a három nemzet a tíz legnagyobb turistáskodó ország között van az egész világon.

 

Tavaly a kínaiak például 277 milliárd dollárt költöttek nemzetközi utazásokra, ami messze a legmagasabb érték volt globálisan, míg a britek 76 milliárddal a negyedik, az oroszok 35 milliárddal a hetedik helyen álltak a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legutóbbi elemzése szerint (pdf).

 

A három országból kettőben, Kínában és Oroszországban ráadásul kifejezetten nagy a növekedést. Az oroszoknál 2018-ban 11 százalékos gyarapodást mértek, míg a kínaiaknál ugyan csak 5 százalékkal emelkedett a költés, de a UNWTO-nál úgy számolnak, hogy miközben tavaly csak 140 millióan utaztak külföldre a legnépesebb országból, 2027-ben már 300 millióan fognak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat brit turisták felmérés Kína Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.