Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. augusztus 22. 15:00 Világ

Betiltja a pálmaolajmentes termékeket Indonézia

Indonézia betiltja a pálmaolajmentes termékeket, a tiltást megszegő boltok bírságra számíthatnak – jelentette be Penny K. Lukito, a délkelet-ázsiai ország gyógyszer- és élelmiszer-biztonsági ügynökségének vezetője szerdán, írja a Bloomberg.

Malajziában és Indonéziában termelik meg a világ pálmaolaj-kínálatának 85 százalékát, ráadásul a pálmatermesztés komoly részét teszi ki az országok gazdaságának is. Malajziában például a helyi pálmaolaj-bizottság becslése alapján a nemzeti össztermék 7-8 százalékát adja, így érthető, hogy az országok vezetése nem közömbös a pálmaolaj kereskedelmét érintő kérdésekben.

A pálmaolajmentes termékek kitiltása*Valószínűleg azokról a termékekről van szó, amelyeken kifejezetten feltüntetik, hogy nem tartalmaznak pálmaolajat. nem előzmény nélküli. Az Európai Unió márciusban környezetvédelmi szempontokra hivatkozva korlátozta azoknak a pálmaolajat tartalmazó bioüzemanyagoknak a körét, amik megújuló üzemanyagnak számítanak, és ezáltal uniós támogatásokra jogosultak. A pálmaolajexportőrök ezt komolyan meg is érezték, ugyanis az év elején a pálmaolaj világpiaci ára meredeken csökkenni kezdett.

 

A júniusban életbe lépő uniós intézkedés az EU klímaváltozás elleni lépéseinek része, a pálmaolaj előállítása ugyanis gyakran nem fenntartható, és erdőirtással jár együtt. A világ termőterületeinek 10 százalékán termesztenek jelenleg olajpálmát, és becslések szerint nagyjából 3 milliárd ember használ pálmaolajat tartalmazó termékeket a világon, ami nagyjából fejenként 8 kilogramm pálmaolaj elfogyasztását jelenti évente. Az Európai Unióba importált pálmaolaj 51 százalékát bioüzemanyagok adalékanyagaként, 39 százalékban élelmiszerek összetevőjeként, 10 százalékban pedig fűtőanyagként használják fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetetEurópa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

A BirdLife nevű környezetvédelmi szervezet vezetője, Ariel Brunner az uniós intézkedés bejelentését követően üdvözölte a lépést, ugyanakkor azt is elmondta, hogy tovább is lehetett volna menni a szigorításban, ugyanis a szójára – aminek a termesztése szintén komoly erdőirtásokkal jár együtt – nem terjedt ki az uniós szabályok átvariálása.

„Az EU így még mindig olyan szabályokat tart érvényben, amik a klímaváltozás elleni harc nevében ösztönzik a környezet pusztítását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növelését”

mondta. Hasonlóan vélekedett Laura Buffet, a Transport & Environment nevű lobbicsoport fenntartható üzemanyagokért felelős vezetője, aki szerint az EU döntése áttörést jelent, azonban csak részleges győzelemről lehet beszélni a szója kimaradása miatt, illetve azért, mert bizonyos fajta pálmaolajak még mindig fenntartható üzemanyagnak számíthatnak a szabályozás alapján.

Vannak olyan civilek is, akik szerint viszont valójában arról van szó, hogy az EU környezetvédelmi intézkedésnek állítja be a piacvédelmet. Jonathon Porritt, a fenntarthatósággal foglalkozó angol Forum for the Future társalapítója szerint a pálmaolaj kitermelésének korlátozása csak még nagyobb mértékű erdőirtásokat eredményezne, ugyanis az olajpálmának jóval nagyobb a terméshozama, mint a hozzá hasonló terményeknek, amelyekből olajat lehet kinyerni. Ilyen például a szója, a repce és a napraforgó, amiket Európában is termesztenek, és Porritt szerint valójában ezeknek a lobbiknak kedvez az uniós szigorítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

A pálmatermesztők is ellenezték az intézkedést, és azt kifogásolták, hogy az EU nem veszi figyelembe a gazdálkodás fenntarthatóvá tételére vonatkozó erőfeszítéseiket. Indonézia és Malajzia szerint az uniós szabályozás változtatása kereskedelmi diszkrimináció, ami miatt ellenlépéseket ígértek: augusztus elején az indonéz kereskedelmi miniszter konkrétan az uniós tejtermékek importjára vonatkozó büntetővám kivetését helyezte kilátásba.

Ezért is érdekes, hogy Lukito egy szóval sem említette a kereskedelmi helyzetet, amikor a tiltást bejelentette. A városi lakosság körében elterjedt az a nézet, hogy a pálmaolaj nem egészséges, emiatt a fogyasztók egyre nagyobb számban döntenek úgy, hogy kerülik a pálmaolajat tartalmazó termékeket, de az egészségtelenségre vonatkozó vádaknak nincs tudományos alapjuk, mondta Lukito. Azt is bejelentette, hogy az Indonéz Pálmaolaj Tanács és a kereskedelmi minisztérium tájékoztató kampányba kezd a témában.

Lukito szerint a mentesség jelölésével valójában az a cél, hogy tönkretegyék az indonéz pálmatermelőket, a kormánynak pedig az a feladata, hogy megvédje az iparágat.

A maláj kormányfő, Mahatir Mohamad hétfőn arról beszélt a South China Morning Post cikke szerint, hogy a brexitet követően az Egyesült Királyságnak bojkott helyett tárgyalnia kellene a maláj termelőkkel a fenntartható termesztés ösztönzéséről. „Egy új – saját partikuláris érdekeiket követő lobbicsoportok befolyásától mentes – hozzáállás még a jelenleginél is kedvezőbb kereskedelmi feltételekhez vezethetne az Egyesült Királyság és a régió országai között” – mondta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU Indonézia kereskedelem Malajzia pálmaolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.