Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 21. 12:33 Világ

Tettek egy lépést a kokain legalizálása felé

A marihuánafogyasztást egyre több országban engedélyezik, gyakran csak orvosi kezelés céljából, de a teljes legalizálásra is sok a példa. A kokain megítélése eddig teljesen más volt, egy mexikói bíróság azonban úgy döntött, hogy két ember számára engedélyezi a rekreációs célú használatát.

Az ítélet még májusban született meg, de csak most került nyilvánosságra, egy mexikói civilszervezetnek köszönhetően – számolt be a BBC. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ország fejezze be a kábítószer-ellenes háborút, amely rengeteg áldozatot szed, különösebb eredmények nélkül. A drogokkal kapcsolatos politika megváltoztatása szerepelt a tavaly decemberben hivatalba lépett elnök, Almés Manuel López Obrador programjában is, de egyelőre nem látszik a változás.

Igaz, ezt elég nehéz lesz kivitelezni, hiszen az Egyesült Államok évtizedek óta a kemény drogpolitika híve, függetlenül attól, hogy ez vajmi kevés eredményt hoz. Donald Trump is folytatja elődei kábítószer-ellenes módszereit, Kolumbiát például nemrég büntetőintézkedésekkel fenyegette meg, ha nem lép fel hatékonyan a kokain-előállítás ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika megmutatta, hogyan nem érdemes üldözni a drogokatHa az összes drogbárót kinyírják, az sem oldja meg a drogproblémát. A közgazdaságtan segít, hogyan csináljuk okosabban.

Azt persze senki sem gondolja, hogy szabad utat kellene engedni minden kábítószernek, de érdemes lehet mást is kipróbálni, ha már az utóbbi évtizedek módszerei nem igazán váltak be. Talán ezt mérlegelhette az említett mexikóvárosi bíróság is, amikor engedélyezte a két – meg nem nevezett – embernek, hogy kokaint birtokoljon, szállítson és fogyasszon. Ennek érdekében utasította az ország egészségügyi hatóságát, hogy hatalmazza fel őket erre. Ez a hivatal azonban azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy nincs ilyen jogköre, és lépéseket tett a bírósági ítélet blokkolása érdekében. Így az csak akkor léphet életbe, ha egy magasabb szintű bíróság is megerősíti.

Ha ez megtörténik, az csak a két említett emberre vonatkozik majd, az említett civilszervezet szerint az ügy mégis egy jelentős lépés afelé, hogy az ország megváltoztassa a biztonsági és egészségügyi prioritásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszeresére nőtt a világ kokaintermelése három év alatt2013-ig jelentősen csökkent a kokatermesztés Kolumbiában, de azóta annyira felpörgött, mint még soha.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kábítószer kokain Mexikó mexikói drogháború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.