Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 14. 12:15 Világ

Poloskákat küldenek csatába egy új kártevővel szemben

Magyarországon a poloskákról a legtöbb embernek valószínűleg az inváziós rovarok jutnak eszébe, az utóbbi pár évben rengeteg írás született az ősszel a lakásokba is behúzódó zöld vándorpoloskákról és márványospoloskákról. Kínában most azonban arra készülnek, hogy egy rokon faj felszaporításával védekezzenek egy új kártevővel szemben.

Az őszi sereghernyó egy Amerikából származó faj, de az utóbbi három évben előbb Afrikába, majd Dél- és Kelet-Ázsiába is eljutott, és dollár milliárdokban mérhető károkat okozott a gazdáknak. Lárvaállapotban a kukoricát részesíti előnyben, de később nem veti meg a rizst és a gyapotot sem.

Kínában átfogó kísérleteket végeztek annak kiderítésére, hogy milyen természetes ellenséggel lehetne megállítani a kártékony rovarokat. Jelenleg a fertőzés még csak az ország déli részére terjed ki, de kevés esély van arra, hogy lokalizálják a kártételt. A kínai mezőgazdasági akadémia ragadozójelöltje egy poloskafaj (arma chiensis), amely egy nap alatt az őszi sereghernyó 41 lárvájával is képes végezni: miután megbénította, kiszívja a testnedveit.

A Bloomberg cikke szerint a kínai növényvédelmi intézet már létre is hozott egy olyan üzemet, amely évente 10 millió ragadozó poloskával tudja segíteni a gazdálkodókat. Ebben az esetben attól sem kell félni, hogy teljesen felborulnának a biológiai viszonyok, a szóban forgó poloska – akárcsak márványos rokona – őshonos és széles körben elterjedt Kínában, csak eddig nem a kukorica-, hanem a gyapot- és szójabab-földeken, valamint a szil- és nyárfákon élt. Korábbi tanulmányok szerint sokféle kártevő kordában tartására képes.

A tapasztalatok Magyarország számára is érdekesek lehetnek, hiszen a kukoricatermesztés idehaza is nagyon fontos, és sajnos nehéz elképzelni, hogy ide nem jut el az őszi sereghernyó, ha már egyszer Afrikában és Ázsia jelentős részén is megtelepedett. Azaz lehet, hogy pár év múlva már idehaza is védekezni kell majd ellene. Az más kérdés, hogy jó ötlet lenne-e egy itt nem őshonos poloskát harcba küldeni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ inváziós rovar Kína kukorica poloska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.