Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 28. 11:54 Pénz

Egyre több hamis eurót próbálnak ránk sózni

A cikk a Privátbankár.hu-n jelent meg először.

Németországban tavaly 99 912 hamis bankjegyet találtak, ami 10 százalékos növekedés – derül ki a Szövetségi Bűnügyi Hivatal jelentéséből. A bankjegyek össznévértéke 17 millió euró volt, ez majdnem két és félszerese az egy évvel korábbinak. A gyanúsítottak, a megindított eljárások száma (3469) viszont kissé csökkent.

A jelentés szerint Európa-szerte 1,17 millió volt a hamis bankjegyek száma, ami 30 százalékos emelkedés. A 102 millió eurós névérték pedig 82 százalékos növekedést takar.

A jelentés kiemeli, hogy a darknet – az internet sötét, titkosított, anonim része – nagy jelentőséggel bír a hamis bankjegyek forgalomba hozatalában. Azt is hozzáteszik, hogy nőtt a fiatal, 21 év alatti elkövetők száma.

Az elkövetők skálája nagyon széles: vannak nemzetközileg működő, szervezett pénzhamisító bandák, de magánszemélyek is akadnak, akik a darkneten vásárolt felszerelést használják. Tavaly három nagyobb bűnbandát kapcsoltak le, az egyik főleg török, a másik olasz, a harmadik német állampolgárokból állt.

A hamisítványok mintegy 40 százaléka egyszerű fénymásolat, amelyet kínai származású hologramokkal látnak el.

Leginkább az 50 eurós bankjegyet hamisítják így, majd a darkneten terjesztik. Az ott megrendelt hamis pénzt csomagküldő szolgálatokkal szállítják házhoz. Bár létezik euróérme-hamisítás is, ezeket az alacsony érték miatt kihagyták a jelentésből, akárcsak a digitális fizetőeszközök hamisítását.

Hogyan ismerhetők fel a hamisítványok? A német Bundesbank tanácsai szerint ne csak egy biztonsági elemet figyeljük, hanem többet is. Ezek listáját tanuljuk meg, menjünk rajtuk végig, a szemrevételezés mellett a tapintás és a pénz behajtása is szükséges lehet a vizsgálathoz. Szerezzünk egy másik, összehasonlításra alkalmas bankjegyet, kétség esetén pedig keressünk fel egy bankot. Segíthetnek az Európai Központi Bank magyar nyelvű tanácsai is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBefellegzett a bűnözők és a korrupt politikusok kedvenc bankjegyénekVéget ért egy korszak, nem bocsátanak ki újabb ötszáz eurósokat, igaz a régieket sem vonják vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankjegy euró pénzhamisítás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.