Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 22. 15:57 Vállalat, Világ

Izland sokkot kapott a Malév-szindróma miatt

A Bloomberg azt írja, hogy a Wow Air légitársaság csődje nagyon súlyos csapást mért az izlandi gazdaságra. A helyi légi piacot két szereplő, az Icelandair és a Wow uralta, tavaly a 12,1 milliós összesített kapacitásból ez a két társaság 9,5 millió széket kínált az utazóknak, a Wow ezen belül 3,8 milliót.

Az izlandi turizmus évek óta gyors ütemben fejlődik, és a két nagy helyi légitársaság közül éppen a Wow tudta meglovagolni ezt a bővülést. Az Icelandair tavaly csak 4 százalékkal növelte a kapacitását, a Wow viszont 28 százalékkal nőtt – aztán márciusban váratlanul becsődölt. Kicsit hasonlít a helyzet a Malév bedőléséhez, amikor Budapesten is egyik napról a másikra eltűnt a forgalom jelentős része. Lényeges különbségnek látszik azonban, hogy a magyar légitársaság csődjére számítani lehetett, a Wow eltűnése pedig derült égből villámcsapásként érte a piacot.

A növekedés egyik motorjának hirtelen kiesése miatt az izlandi jegybank fél százalékponttal, 4 százalékra csökkentette az alapkamatot, és durván módosította a gazdasági előrejelzését: eddig 1,8 százalékos növekedésre számított, most 0,4 százalékos recessziót vár.

A munkanélküliségi ráta 3,1 százalék helyett 3,9 százalékra ugorhat, az infláció pedig 3,4 százalékon érheti el a csúcsát idén. A hírekre az izlandi korona árfolyama 0,6 százalékot esett az euróval szemben, és így idén összességében már 3,7 százalékos mínuszban van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓvatosan a jegyvásárlással, több légitársaság is a bedőlés ellen harcolTavaly hat európai légitársaság ment csődbe, és bár nem volt köztük fajsúlyos szereplő, érdemes meggondolni, hol veszünk jegyet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ csőd Izland légitársaság recesszió Wow Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.