Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 15. 15:05 Világ

Erőt gyűjt a Titanicot megtorpedózó gleccser

Megszokhattuk, hogy a klímaváltozással kapcsolatban szinte kizárólag rossz hírek érkeznek, ezúttal azonban nem ez történt: jelentősen lelassult az egyik legjelentősebb grönlandi gleccser, a Jacobshavn mozgása.

Az előző évtizedben ez volt a leggyorsabban mozgó jégfolyam a szigeten, egy év alatt 17 kilométert tett meg, miközben a tenger felőli vége visszahúzódott és elvékonyodott, évente 20 métert csökkent a magassága. A műholdfelvételek tanúsága szerint azonban az utóbbi pár évben megváltozott a viselkedése: lassabban mozog, tengerbe nyúló vége pedig elkezdett vastagodni – ugyancsak évi 20 méterrel – és meghosszabbodni.

A Grönland délnyugati részén lévő gleccser egyebek mellett arról ismert, hogy nagyon látványos jéghegyek válnak le róla a Disko-öbölben;

több mint valószínű, hogy a Titanicot elsüllyesztő is innen indult az útjára.

A tudósok azért tanúsítanak iránta kitüntetett figyelmet, mert a grönlandi jégtakaró egyik legfontosabb elvezető csatornája, így érdemben hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez. (Ha az összes grönlandi jég elolvadna, az nagyjából 7 méteres emelkedést okozna.)

Az előző évtizedben, különösen annak második felében valószínűleg az állt a gleccser gyorsuló mozgása és visszahúzódása mögött, hogy az öbölbe melegebb tengervíz áramlott, amely alulról olvasztotta a jégtömeget. A tudósok szerint a fordulatot 2013 nagyon hideg tele okozhatta, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb olvadékvíz került az öbölbe, ez pedig elfojtotta azt a keveredési mechanizmust, amely addig sok, aránylag meleg vizet hozott a térségbe.

„Teljesen megváltozott a viselkedése, amit senki sem jelzett előre. Ez is mutatja, hogy mennyire kiszámíthatatlanok a gleccserek. Ha a folyamat ismét megfordulna, azt sem tudnánk előre jelezni”

mondta a BBC-nek Anna Hogg, a Leedsi Egyetem, valamint a brit sarkvidéki megfigyelő és modellező szolgálat munkatársa.

A Jacobshavn és néhány más grönlandi gleccser megváltozott viselkedése áll amögött, hogy az utóbbi pár évben a sziget kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban. Sajnos azonban egyelőre semmi jele annak, hogy ez nem csak egy elszigetelt jelenség, vagyis ettől még nem fog megállni sem a tengerszint-emelkedés, sem maga az éghajlatváltozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBokrok nőttek a Déli-sarkon, amikor legutóbb ennyi szén-dioxid volt a légkörbenHa úgy működik a hőmérséklet és a szén-dioxid-szint kapcsolata, mint pár millió éve, akkor az eddig gondoltnál is sokkal nagyobb bajban van az emberiség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás gleccser grönland tengerszint-emelkedés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.