Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 25. 12:43 Élet

Filléres gyógyszer szedésével élnének tovább a Szilícium-völgy urai

Az élet meghosszabbítása régi vágya az emberiségnek, így nem csoda, hogy a világ egyik innovációs központjában, a kaliforniai Szilícium-völgyben is sokakat foglalkoztat. Egyesek már a halál legyőzését sem tartják lehetetlennek, ezért fektetnek be új készítmények kifejlesztésébe vagy olyan kutatásokba, amelyek az öregedés genetikai hátterének feltárását célozzák.

A kevésbé ambiciózusak az egészséges éveik számának gyarapításával is megelégednének. A CNBC tudósítása szerint közülük sokan egy olyan gyógyszerben vélik megtalálni a megoldást, amely Szilícium-völgyi mércével kőkorszakinak mondható. Az évtizedek óta forgalmazott metformin hatóanyagú készítmények manapság a 2-es típusú cukorbetegség elleni legfontosabb gyógyszerek, generikus változataik olcsón elérhetők, az Egyesült Államokban egy tabletta mindössze 5 centbe kerül.

A cikkben megszólaló vállalkozók azonban nem azért szednek metformint, mert cukorbetegek. Hanem azért, mert az utóbbi pár év néhány kutatási eredménye szerint a készítmény kedvező hatást gyakorol az egészségre, csökkenti a rák kockázatát, egérkísérletek szerint pedig meg is hosszabbítja a várható élettartamot. A feltételezés szerint ez annak köszönhető, hogy 

a metformin a szervezet által előállított és felszívott cukor mennyiségének csökkentésével az alacsony kalóriatartalmú étrend hatását utánozza.

Ez egyes kutatások szerint meghosszabbítja az életet (bár azért erről is megoszlik a szakemberek véleménye), de arra kevesen képesek, hogy hosszú időn keresztül jelentősen visszafogják a táplálékbevitelt.

Az orvosok megosztottak. Van olyan jó nevű szakember, aki egyértelműen támogatja a metformin alkalmazását egészségjavító céllal, mások szerint azonban nagyon kevés bizonyíték áll ehhez rendelkezésre. Az állatkísérletekből nem feltétlenül lehet kiindulni, embereken pedig még alig vizsgálták a készítmény hatását, mivel egy minimális hasznú gyógyszerről van szó, a tesztek pedig sokba kerülnek.

Szerencsére túl sokat nem kockáztatnak a metformin szedők, mert ritkán jelentkeznek mellékhatások, amelyek közül a tejsav-acidózis a legsúlyosabb, emellett emésztési zavarok, hányinger, hasmenés, hasi görcsök fordulhatnak elő. Mielőtt azonban valaki rohanna beszerezni, mindenképpen beszéljen az orvosával, mert vannak olyan betegségek, egészségi problémák, amikor ellenjavalt a metformin szedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJavult az egészségünk, de az albánok és bosnyákok így is előznek minketSpanyolország megelőzte Olaszországot a legegészségesebb országok élén, Magyarország négy helyet javítva a 48. lett, több visegrádi és balkáni ország mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség gyógyszer metformin rák szilícium-völgy Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.