Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 11. 11:13 Világ

Az etióp légikatasztrófa másnapján Kína KO-val küldte a földre a Boeingot

A kínai hatóságok helyi idő szerint hétfő délután földre rendeltek minden olyan Boeing 737 MAX 8 típusú gépet, amelyet kínai légitársaság üzemeltet. A lépés azért tűnik indokoltnak, mert egy ilyen repülője zuhant le az Ethiopian Airlines-nak vasárnap, nem sokkal a felszállás után, Addisz-Abeba mellett. A 157 utas halálát követelő baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A kínaiak azzal indokolták a gyors lépést, hogy szerintük az indonéziai Lion Air tavaly októberi balesete is hasonló körülményekre vezethető vissza, cikkünk megjelenésekor pedig még Indonézia is mérlegelte a típus repülési engedélyeinek felfüggesztését.

Az események nem csak a baleset körülményei miatt aggasztóak, hanem azért is, mert a Wall Street Journal szerint nem volt még példa arra, hogy egy nagyobb légi piacon egy modellt földre parancsoljanak azelőtt, hogy a gép engedélyeit kibocsátó ország, jelen esetben az Egyesült Államok hatóságai bármit is léptek volna.

Az amerikai szövetségi hivatal, a Federal Aviation Administration (FAA) még semmit sem mondott a balesetről, hiszen a helyszínen még el sem kezdte a vizsgálódást, amikor a kínaiak már felfüggesztették a modellt. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

Kína összesen 96 737-es repülését tiltotta meg, amíg az ügy tisztázódik, a kínai légitársaságok megpróbálják máshonnan pótolni a kieső gépeket, de a repülésben így is elég nagy zavart okoz az intézkedés. Sokkal nagyobb károkat okozhat viszont a lépés a Boeingnek, amely egyelőre nem kommentálta a híreket, de cikkünk megjelenésekor egyébként is csak ott tartott, hogy technikai segítséget nyújtott a helyszínre utazó amerikai, illetve az ott lévő etióp szakembereknek.

Kína az Amerikával kiéleződött kereskedelmi háborúban eddig nem büntette semmilyen intézkedéssel a Boeing-et, mert a kínai légi iparnak az amerikai cég nagyon fontos beszállítója, a mostani intézkedés azonban arra utal, hogy ez a stratégia a jövőben változhat. A kínai hatóságok ugyanis nyomásgyakorlásra használták ki a helyzetet, az FAA-nek ilyen körülmények között sürgősen mondani kell valamit arról, hogy a kérdéses modellt mennyire tartja biztonságosnak. Ezt azonban megnehezíti, hogy a repülő fekete dobozát meg kellene találni és ki kellene elemezni, amihez időre van szükség.

A Lion Air baleseténél még fel sem merült, hogy a 737 MAX 8-asok ne repülhetnének, a szükségesnek látszó szoftverfrissítés ráadásul még a tervekhez képest csúszott is, de az FAA ennek ellenére sem látta indokoltnak, hogy a modell repülését megakadályozza.

A 737-es tragédiájának ilyen kezelése súlyos üzleti károkat okoz a Boeingnek, mert a modellbe vetett bizalmat a kínai intézkedések tovább rombolják. A 737-es az amerikai gyártónak nagyon fontos, 2017-ben kezdte szállítani a típust, és elsősorban a fejlődő országok légitársaságait célozza vele, márpedig a világpiaci bővülés lehetősége pont ott van. Az amerikaiak eddig 350 ilyen 737-est szállítottak le, de 5 ezer megrendelésük van rá, most kérdés, hogy ezekből mennyit fognak visszamondani. A kérdéses modell a Boeing üzletének növekedési motorja, a 737 MAX adja a cég megrendelésállományának kétharmadát, és a várható profit 40 százalékát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ baleset Boeing Etiópia katasztrófa kereskedelmi háború Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.