Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 6. 09:26 Vállalat

A Kína-barát Magyarország ellenáll az amerikai Huawei-fóbiának

Peragovics Tamás, az MTA Világgazdasági Intézetének munkatársa blogbejegyzésben elemzi, hogy a kínai kapcsolatait kiemelten kezelő Magyarország hogyan reagált az utóbbi hónapokban a Huawei távközlési óriással szemben megfigyelhető aggodalmakra.

Az Orbán-kormány ma is tartja Kína-barát pozícióját, ellenállva Washingtonnak, amely a Huawei játékterét szűkíteni szeretné, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva

– írja a kutató.

Amint arról korábban mi is többször írtunk, a Huawei nemzetközi megítélése ma meglehetősen ellentmondásos, mert (főleg az Egyesült Államokban) a kínai kormány potenciális trójai falovának tartják, amely a távközlési hálózatával képes lehet a kémkedést és a célzott hackertámadásokat segíteni.

A Huawei pénzügyi igazgatóját decemberben Kanadában amerikai kérésre le is tartóztatták, igaz, más ügyben, azzal a váddal, hogy a cég megszegte az iráni kereskedelmi embargót. Kanada ma várhatóan úgy dönt, hogy az igazgatót kiadja az Egyesült Államoknak kihallgatásra, és ez tovább élezheti a két nagyhatalom közötti kereskedelmi háborút.

Ahogy azonban Peragovics Tamás is bemutatja, a magyar kormány eközben (Szlovákiával együtt) stabilan áll a Huawei mögött. A kínai cég 2005 óta meghatározó szereplője a magyar iparnak, a biatorbágyi logisztikai központot Orbán Viktor személyesen avatta fel, és a kormány stratégiai szövetséget is aláírt a kínai társasággal.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2015-ben a Huawei 10 éves magyarországi születésnapjának díszvendége volt, majd 2017-ben a kínai központba is ellátogatott. Tavaly novemberben, amikor a nemzetközi hangulatban már erősen benne volt a Huawei-fóbia, a magyar kormány kiállt a cég mellett, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, várakozásai szerint a Huawei 5G mobilhálózatot építhet Magyarországon.

Röviden összefoglalva, a magyar kormány azóta is következetesen azon dolgozik, hogy a Huawei számára nyereséges és stabil környezetet biztosítson a magyarországi növekedéshez

– írja a kutató.

Ennek további megerősítése, hogy a kormány határozottan kijelentette, nem lát nemzetbiztonsági kockázatot a kínai cégben, és (más országokkal ellentétben) nem fogja kizárni a jövőbeni 5G tenderekből. Sőt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyszer még azt is mondta, hogy a Huawei elleni vád valójában a Nyugat képmutatása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

A Huawei értelemszerűen kedvezően fogadja a magyar hozzáállást, és erre abból is lehet következtetni, hogy a vállalat regionális vezetője egy interjúban külön kiemelte, mennyire baráti viszonyban vannak Magyarországgal, és ezen még javítani is szeretnének.

A kutató szerint a Huawei magyarországi felfutása nem csak gazdasági okokra vezethető vissza.

Végső soron a Huawei az Orbán-kormány keleti nyitásának egyfajta mintapéldánya, mert azt illusztrálja, hogy a külpolitika irányváltása az ország gazdasági érdekeit szolgálja

– írja a kutató.

Egy esetleges Huawei elleni fellépés a teljes keleti nyitás vízióját tenné tönkre. Másrészt a magyar kormány amúgy is zsigerből ellenáll minden nyugatról érkező kérésnek, mert azt olyan külföldi kísérletnek tartja, amely a magyar szuverenitást aláássa. Valószínűleg ebbe a kategóriába sorolják azt az amerikai nyomásgyakorlást is, hogy a Huawei-t szorítsák ki a magyar állami megrendelésekből.

A kutató szerint az olyan kisebb európai országoknak, mint Magyarország, számolnia kell az elkerülhetetlen hátrányaival annak, hogy az amerikai figyelmeztetéseket nem veszi figyelembe, és inkább a jobb kínai kapcsolatok felé fordul. Az Orbán-kormány eddigi politikája azonban egyértelmű: Magyarország a Huawei védőbástyája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 5G huawei keleti nyitás Kína Orbán-kormány Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.