Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 7. 17:25 Világ

Egyre nagyobb károkat okoz, hogy Amerika éppen lábon lövi magát

Már több mint két hete tart az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás, amely az elnök és a törvényhozás közötti kötélhúzás eredménye. Donald Trump ugyanis mindenképp pénzt akar kapni a források felett rendelkező Kongresszustól, hogy megvalósíthassa egyik választási ígéretét, a falat a mexikói határon. Amíg ezt nem kapja meg, nem írja alá a folyamatos finanszírozást biztosító törvényt.

Ez meglehetősen furcsa helyzetek sorát eredményezi, derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az amerikai légitársaságok például nem kapnak engedélyt új repülőgépek üzembe állítására, és nem indíthatnak új pilótatanfolyamokat sem, mert a szövetségi légügyi hatóság alkalmazottainak döntő többsége kényszerszabadságon van. A Southwest Airlines például arra számít, hogy ezért nem tudja a tervezett időben elindítani a hawaii járatát.

A légi irányítóknak dolgozniuk kell, mivel azonban a képzéseket felfüggesztették, lassabban érkeznek az új munkatársak, miközben a szolgálat létszáma a legalacsonyabb az utóbbi 30 évet tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább szakadt az amerikai politika, de ebből most Trump jön ki rosszabbulTrump bázisa elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a demokrata földindulást. Mégis sokkal nehezebb dolga lesz, mint az utóbbi két évben.

A problémák az ingatlanpiacot sem hagyják érintetlenül, a jelzáloghitelt nyújtó pénzintézetek ugyanis nem tudják beszerezni az igénylők jövedelemigazolását. Ez ügyletek elhúzódását okozhatja, különösen akkor, ha ezen a héten sem sikerül megállapodni a kormányzat finanszírozásáról.

Valószínűleg késik a felvásárlások jóváhagyása is, így a T-Mobile US is tovább várhat, hogy megkapja-e az engedélyt a Sprint mobilszolgáltató megszerzésére, amelyre 26,5 milliárd dollárt szán.

Az élelmiszer- és gyógyszerhatóság csak a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozik, új engedélykérelmeket nem fogad be. Az új alkoholos italok engedélyezése teljesen leállt, miközben tavaly mintegy 200 ezerről kellett dönteni.

A helyzet a pénzpiacok dolgát is megnehezíti, mert egyre inkább akadozik a gazdasági statisztikák közzététele.

Például kedden jelennének meg a friss exportadatok, amelyekből kiderülne, hogy ígéretének megfelelően Kína valóban elkezdte-e ismét vásárolni az amerikai szójababot, nyersolajat, autókat és egyéb termékeket.

A környezetvédelmi hivatalokban szintén leállt a munka, így nem halad a tervezett olaj- és gázvezetékek engedélyezése sem. Hasonló a helyzet a tengeri szélfarmokkal és olajkutatásokkal is.

Ami a gazdaság egészét illeti, az elnöki gazdasági tanácsadó testület elnöke úgy számol, hogy a december 22-én kezdődött részleges kormányzati leállás kéthetente 0,1 százalékponttal csökkenti az ország GDP-jét, amíg újra nem indul az államigazgatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utolsó józan ember is elhagyja Trump kormányzatát"Veszett Kutya" Mattis nem bírta tovább, hogy Erdogan és Putyin alakítják az amerikai külpolitikát. Lényegében nem marad ellensúly a már így is kiszámíthatatlan Fehér Házban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump költségvetés kormányzati leállás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.