Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Az ötlet zseniálisnak tűnt, a megvalósításhoz pedig két világcég adta a pénzt, a fegyvert és a paripát: a Google és a Novartis gyógyszercég szemészeti-ápolási társasága, az Alcon 2014-ben nagy sajtóvisszhang kíséretében indította el az új, intelligens kontaktlencse programját. A cél elsősorban az volt, hogy olyan lencsét fejlesszenek ki, amely képes a könnyből megállapítani a vércukorszintet.

A vércukorszint rendszeres, mindennapos mérésére leginkább a cukorbetegeknek van szükségük, a procedúrához azonban minden egyes alkalommal egy cseppnyi vérmintát kell venniük, általában az ujjukból. Számukra, azaz emberek milliói számára a fejlett világban nagy könnyebbséget jelentene, ha a kontaktlencséjük automatikusan, mindenféle külső beavatkozás nélkül mérni tudná a vércukor-értékeiket, és az adatokat elküldené egy központi adatbázisba.

A Google azóta Verily-re keresztelt egysége azonban most bejelentette, hogy a fejlesztés nem sikerült. Az okokat is részletező vállalati blogbejegyzés igyekszik a kudarc élét tompítani azzal, hogy az okoslencsével folytatott eddigi kísérleteket egy olyan alapnak tekinti, amelyre még több más fejlesztés épülhet, a vércukormérő funkcióval kapcsolatos próbák felfüggesztése azonban ritkán látott bukásnak számít.

A Verily azt mondja, hogy a program során sikerült létrehozni olyan lencséket, amelyek képesek az érzékelt adatokat továbbítani, a miniatürizált szenzorok és a mobilelektronika terén a cég szerint nagyon sokat sikerült előrelépni.

Több ezer próbalencsét készítettek, de az ötlet a klinikai teszteknél mégis elbukott.

Ekkor derült ki, hogy a könnyből nyert adatok nem elég megbízhatóak, vagyis nem adnak megfelelően pontos összefüggést a vércukorszintre. Olyat legalábbis nem sikerült elérni, amelyre egy orvosi műszer esetén szükség lenne.

A szem túl összetett környezetnek bizonyult, rá kellett jönniük például arra, hogy bizonyos biomolekulák jelenléte olyan interferenciát okoz, amely túlzott mértékben torzítja a mérési eredményeket.

Az okoslencsékkel való kísérletezés az ígéretek szerint nem áll le, de a vércukorszintmérést mint elérhető célt egyelőre fel kellett adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Google azt is meg akarja válaszolni, amit még meg sem kérdeztél tőleTöbb jelentős újítással állt elő a Google. A tervek szerint a keresőmező alatt olyan cikkek és videók jelennek meg, amelyek érdekelhetik a felhasználót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Alcon fejlesztés google kontaktlencse vércukor mérő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.