Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 14. 11:17 Világ

A Kreml jó híreket rendelt az orosz vállalatoktól

Az országot jó fényben feltüntető híreket rendelt a Kreml az orosz energetikai és közműcégektől – derül ki egy Reuters által megszerzett hétoldalas dokumentumból. A hírügynökség beszámolója szerint a vállalatoknak az elvárások szerint mások mellett új munkahelyek teremtéséről, tudományos eredményekről és beruházásokról kell időről időre hírt adniuk, hangsúlyozva az állami szerepvállalást.

A kormányzat által készített leírás arra is kitért, hogyan kell ezeket a sztorikat tálalni, sőt heti határidőket is meghatározott a cégek számára. A vállalatoknak minden hétfőn, de legkésőbb kedd reggel elő kellett állniuk témajavaslataikkal.

A dokumentumot október elején küldte ki a helyi energetikai minisztérium összesen 45 cégnek. A megkeresett vállalatok közül 17 állami, 28 azonban magánkézben van. Állítólag kapott eligazítást a Gazprom, a Rosneft, a Lukoil, és az a Szurgutnyeftyegaz is, amelytől 2011-ben a magyar állam megvette a Mol 21,2 százalékát.

A viszonylag rövid tájékoztató azonban nem tartalmazott minden információt. A cégek vezetőit ugyanis október közepére egy személyes találkozóra is berendelték a minisztériumba, hogy átbeszéljék a hogyan tudják támogatni az állam PR-törekvéseit. A meghívó szerint a jó hírek megrendelését Szergej Kirijenko, az orosz elnöki hivatal helyettes vezetője, a paksi atomerőművet is bővítő Rosatom elnök-vezérigazgatója kezdeményezte. Az október közepi személyes eligazítást azonban nem ő, hanem az energetikai szaktárca miniszterhelyettese, Anton Inyutszin tartotta.

A megbeszélésen állítólag részletesen végigmentek a hétoldalas dokumentumon, elmagyarázták az abban szereplő utasításokat és példákat is hoztak arra, milyen történeteket érdemes a média figyelmébe ajánlani. Utóbbiak közül a leginkább szovjet időket idéző talán Jevgeny Kosmin sztorija: a szibériai bányászt azért javasolták híralanynak a minisztérium kommunikációs szakértői, mert csapata júliusban rekord mennyiségű, 1,6 millió tonna szenet hozott felszínre.

Az eligazítást nem véletlenül az energiaszektor cégei kapták meg, az olaj és a gáz ugyanis Oroszország legfontosabb bevételi forrásai, ennek megfelelően az ágazatban ténykedő cégek generálják a legnagyobb bevételt és foglalkoztatják a legtöbb embert. Az orosz költségvetésbe éves szinten több 10 milliárd dollár folyik be az energiahordozóknak köszönhetően, bár 2013 óta a világpiaci fejlemények miatt jelentősen visszaesett ez a bevétel. Míg 2012-ben még a GDP 9,6 százalékának megfelelő összeg érkezett a büdzsébe, tavaly már csak 5,6 százaléknyi.

 

Ennek ellenére persze az energiaszektor továbbra is a legfontosabb ágazat Oroszországban. A Reuters nem is talált bizonyítékot arra, hogy más iparág vállalatait is megkereste volna az államvezetés hasonló kéréssel.

A jó hírek megrendelése vélhetően összefüggésben van azzal, hogy jövő márciusban elnökválasztást tartanak az országban. Bár Vlagyimir Putyin hatalmát semmi nem veszélyezteti, a Kremlben biztosra akarnak menni. A választásokat ugyan sem a dokumentumban, sem a minisztériumban tartott eligazításon nem említették, utalások azért voltak arra, hogy milyen célt szolgálna a nagyvállalati hírgyár.

Foto: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Oroszország Rosatom Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.