Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 11. 17:31 Pénz

Szokatlan zuhanás van a globális piacokon, nincs hova menekülni

Minden egyszerre esik, ezért szegény befektetők nem tudnak fedezékbe vonulni a világszerte kibontakozott tőzsdei zuhanás elől. A tegnap az amerikai tőzsdén kezdődött kockázatkerülés a pénz-, tőke- és árupiacok minden eszközosztályát érintette az összes régióban, estek a részvények, a biztonságos és a bóvli kötvények, a kőolaj, az arany, sőt, még a dollár is.

A világ összes részvényét követő index így egy nap alatt arra a mélypontra került, ahol már februárban, márciusban és júliusban is megfordult egy rövid időre. Ez azt is jelenti, hogy a világ tőzsdéi közel kerültek ahhoz, hogy lefelé mozduljanak ki abból a szűk, oldalazó sávból, ahol az utóbbi háromnegyed évet eltöltötték.

 

Az esés mögött egyelőre nincs egyértelműen megragadható történet. Az egyik lehetséges magyarázat szerint szorul a hurok a technológiai szektor körül, márpedig ez az ágazat emelkedett a legtöbbet az utóbbi években. A múlt héten megjelent Businessweek-cikk, amiben az amerikai vállalatok által használt szerverek alaplapjaiba utat talált kínai kém-mikrocsipekről volt szó, csak ráerősített a Trump-féle amerikai kormányzat narratívára. Eszerint teljes egészében vissza kell telepíteni a stratégiailag fontos iparágakat az Egyesült Államokba – még a lenézett, nem túl jövedelmező félvezetőgyártást is. Éppen az esés kezdetekor jelent meg egy hír, miszerint Belgiumból az USA-ba toloncoltak ipari kémkedés vádjával egy kínai férfit.

A vállalatok közben egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy fogalmuk sincs, beszállítói hálózataik hogyan fognak sérülni az USA és Kína között kibontakozott kereskedelmi háborúban. Ez a bizonytalanság most már kezd árnyékot vetni a nagyvállalatok 2019-es profitvárakozásaira is. Mindenesetre az egész technológiai iparág nehézségekkel küzd a kereskedelmi háború miatt, és ez ürügyet adhatott a befektetőknek a részvények eladására. Az amerikai részvényindex, az S&P 500 ágazatai közül a technológiai szektor esett a legnagyobbat tegnap, közel öt százalékot.

De nem csak erről van szó. Miután a piac további amerikai kamatemelésekre számít, a tízéves amerikai államkötvény hozama hétéves csúcsra, 3,25 százalékra emelkedett, ezért egyre kevésbé vonzó részvényeket tartani. Közben az OECD után pedig most már az IMF is azt állítja, hogy túl vagyunk a globális növekedési ciklus csúcspontján, lassulni fognak a gazdaságok. A piacnak még ezen túl is van min aggódnia. Ott van például a különböző jelentőségű és a válságkockázat különböző stádiumaiban álló Olaszország, Törökország, Argentína, Dél-Afrika, és persze a különösen eladósodott kínai vállalatok.

Ma hajnalra ezer kínai tőzsdei vállalat részvényének kereskedését kellett felfüggeszteni, mert limittel zuhantak.

Egy további tényező, hogy a globális piacokon egyre erősebb a különböző eszközök közötti korreláció, mivel a kereskedési stratégiákat egyre inkább szisztematikus rendszerre beállított algoritmusok valósítják meg. Ezek sokkal kevésbé passzívak a korábbi emberi befektetőknél, az például többször beigazolódott, hogy zavar észlelése esetén hajlamosak hirtelen eladni mindent – és ez részben megmagyarázhatja, hogy nincs nyertes eszköz, minden egyszerre esik.

Érdekes mellékszál a történetben Donald Trump amerikai elnök, aki – mint a korábbi átmeneti eséseknél, úgy most is – az amerikai jegybank, a Federal Reserve kamatpolitikáját hibáztatta. A Fed „loco”, azaz őrült politikát folytat, mondta egy kampánygyűlésen, egy ma reggeli Fox News-interjúban pedig megint felhozta a témát, és arról beszélt, hogy a Fed hibát követ el a túl agresszív kamatemelésekkel. Ez azért is vicces, mert amikor politikai érdeke úgy hozta, éppen a másik irányból szidta a Fedet. Obama elnöksége idején ugyanis még teljes mértékben a szigorú monetáris politika híve volt.

(“Meg kell állítani a Fed felelőtlen kamatpolitikáját, ami elönti a piacot dollárral, különben rekord infláció lesz” – írta 2011. szeptemberben.) 

Persze az elnök nem először beszél össze-vissza. A legfontosabb amerikai gazdasági statisztikáról, a havi munkaerő-piaci adatokról Obama alatt azt mondta, hogy teljesen hamisak, amióta viszont megválasztották, éppen ezekre hivatkozik sikere bizonyítékaként – pedig a számok nem változtak érdemben, ugyanúgy átlagosan havi 200 ezres növekedést mutatnak, mint a válság óta szinte mindig.

Ráadásul a Fed szidalmazásával legfeljebb egyvalamit érhet el: megerősítheti az amerikai jegybankot a mostani kamatpolitikájában. Ha ugyanis most az elnök beszólásainak hatására letérnének a korábban jelzett útról, azt a piac a Fed tekintélye csorbulásának értelmezné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDe hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?Senki nem hisz benne őszintén, mégis egyre gyorsabban emelkednek a tőzsdék a világon mindenhol. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz tőkepiac tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.